Śniadania stworzone na zimowe poranki

Ciepły, sycący, energetyczny – taki powinien być pierwszy posiłek zjadany zimą. W tej roli świetnie sprawdzą się placuszki owsiane i rogaliki orkiszowe z kremowymi serami Hochland, do których przygotowania Was zachęcamy.

Doskonałym dodatkiem do serwowanych z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską placuszków owsianych jest gęsty i aromatyczny sos przygotowany na bazie serka śmietankowego. Z kolei świeżo upieczone, rozpływają się w ustach rogaliki orkiszowe zachwycają nadzieniem z serków, wchodzących w skład krążka Grzybobranie.

Placuszki owsiane z sosem serowym, jajkiem i szynką

Czas przygotowania: 1 godz.

Składniki na placuszki:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 40 ml oleju rzepakowego + do smażenia
  • 150 ml maślanki

Składniki na sos:

  • 4 trójkąciki z krążka serka kremowego Hochland – wariant śmietankowy
  • 50 ml śmietanki 30%
  • Sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • plastry szynki parmeńskiej
  • Szczypiorek do posypania
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Wykonanie:
Wszystkie składniki na placuszki mieszamy za pomocą malaksera lub miksera. Odstawiamy na min. 30 minut (aż mąka owsiana napęcznieje). Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placuszki o średnicy około 8 cm, po 3 minuty z każdej strony. Przygotowujemy sos: podgrzewamy śmietankę i dorzucamy do niej trójkąciki sera śmietankowego Hochland. Podgrzewamy cały czas mieszając aż sos będzie gładki, następnie ściągamy z ognia i doprawiamy wedle uznania. Gotujemy wodę, a kiedy woda będzie wrzeć dodajemy ocet jabłkowy. Jajko wbijamy do małej miseczki.  Za pomocą łyżki robimy wir i wbijamy jajko. Przestajemy mieszać i gotujemy 3 minut. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Placuszki podajemy polane sosem serowym z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską. Posypujemy świeżym szczypiorkiem.

Rogaliki orkiszowe z serkiem grzybowym

Czas przygotowania: 1 godz. 40 min.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 220 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • garść czarnuszki
  • 1 krążek serka kremowego Hochland Grzybobranie

Wykonanie:
Drożdże kruszymy, dodajemy wodę, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn, olej i wyrabiamy ciasto do momentu aż przestanie się lepić do rąk. Ewentualnie podsypujemy delikatnie mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg i dzielimy na 8 równych trójkątów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy 1 trójkącik serka Grzybobranie Hochland i zwijamy w rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy rogaliki. Posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190°C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *