Ciepły, sycący, energetyczny – taki powinien być pierwszy posiłek zjadany zimą. W tej roli świetnie sprawdzą się placuszki owsiane i rogaliki orkiszowe z kremowymi serami Hochland, do których przygotowania Was zachęcamy.
Doskonałym dodatkiem do serwowanych z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską placuszków owsianych jest gęsty i aromatyczny sos przygotowany na bazie serka śmietankowego. Z kolei świeżo upieczone, rozpływają się w ustach rogaliki orkiszowe zachwycają nadzieniem z serków, wchodzących w skład krążka Grzybobranie.
Placuszki owsiane z sosem serowym, jajkiem i szynką
Czas przygotowania: 1 godz.
Składniki na placuszki:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 40 ml oleju rzepakowego + do smażenia
- 150 ml maślanki
Składniki na sos:
- 4 trójkąciki z krążka serka kremowego Hochland – wariant śmietankowy
- 50 ml śmietanki 30%
- Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- plastry szynki parmeńskiej
- Szczypiorek do posypania
- 2 jajka
- 1 łyżka octu jabłkowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki na placuszki mieszamy za pomocą malaksera lub miksera. Odstawiamy na min. 30 minut (aż mąka owsiana napęcznieje). Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placuszki o średnicy około 8 cm, po 3 minuty z każdej strony. Przygotowujemy sos: podgrzewamy śmietankę i dorzucamy do niej trójkąciki sera śmietankowego Hochland. Podgrzewamy cały czas mieszając aż sos będzie gładki, następnie ściągamy z ognia i doprawiamy wedle uznania. Gotujemy wodę, a kiedy woda będzie wrzeć dodajemy ocet jabłkowy. Jajko wbijamy do małej miseczki. Za pomocą łyżki robimy wir i wbijamy jajko. Przestajemy mieszać i gotujemy 3 minut. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Placuszki podajemy polane sosem serowym z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską. Posypujemy świeżym szczypiorkiem.
Rogaliki orkiszowe z serkiem grzybowym
Czas przygotowania: 1 godz. 40 min.
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 220 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- 1 jajko
- garść czarnuszki
- 1 krążek serka kremowego Hochland Grzybobranie
Wykonanie:
Drożdże kruszymy, dodajemy wodę, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn, olej i wyrabiamy ciasto do momentu aż przestanie się lepić do rąk. Ewentualnie podsypujemy delikatnie mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg i dzielimy na 8 równych trójkątów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy 1 trójkącik serka Grzybobranie Hochland i zwijamy w rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy rogaliki. Posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190°C.