Śniadania na 100% z dżemami Łowicz

Kilka minut – tyle wystarczy, żeby przygotować pyszne śniadanie, które eksperci zgodnie uznają za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie ma co szukać wymówek, bo pomysłów na proste i pożywne śniadanie jest mnóstwo.

Przygotowanie rogalika z dżemem albo owsianki nie zajmie wiele czasu, a da sto procent satysfakcji i nastroi pozytywnie na cały dzień. Naleśniki na pierwszy posiłek to też dobra opcja, bo można przecież usmażyć je poprzedniego wieczoru.

Prosty skład, lubiane owoce
Wyśmienitym dodatkiem do rogalika, bułeczki, owsianki czy też naleśników będą dżemy Łowicz 100% z owoców. Cechuje je tzw. czysty skład – dżemy z tej linii sporządzane są wyłącznie z owoców, używanych w proporcjach 100 g owoców na 100 g produktu. Wśród pięciu dostępnych smaków każdy znajdzie coś dla siebie. Przykładowo dżem truskawkowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do efektownego przekładańca z jogurtem naturalnym i granolą, na który przepis znajdziecie poniżej. Wiśniowy będzie świetnie pasował do pożywnej owsianki. Malinowy doskonale wzbogaci smak cynamonowych naleśników z mascarpone (recepturę na nie także Wam podajemy). Tym, którzy wolą śniadanie w wersji wytrawnej polecamy pieczony camembert przełamany nutą dżemu z czarnej porzeczki. Jest też opcja dla bardzo zabieganych, czyli cieplutki croissant posmarowany dżemem brzoskwiniowym. Niezależnie od tego, co wybierzecie będzie to śniadanie tak dobre, że Łooo!

Przekładaniec z jogurtem, granolą i truskawkowym dżemem Łowicz 100% z owoców

Składniki:

  • 2 czubate łyżki dżemu Łowicz 100% z owoców – truskawka
  • 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki granoli

Wykonanie:
Połowę jogurtu wymieszaj z 2 łyżkami dżemu i napełnij dno szklanki. Kolejno przełóż pozostały jogurt, a wierzch uzupełnij granolą. Zależnie od preferencji możesz dołożyć kolejne warstwy.

Naleśniki cynamonowe z mascarpone i malinowym dżemem Łowicz 100% z owoców

Składniki (na 10 sztuk):

  • dżem Łowicz 100% z owoców – malina
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml kremówki 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • cynamon
  • świeże owoce do dekoracji

Wykonanie:
Zmiksuj składniki na ciasto. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni (średnica ok. 24-26 cm). Ubij śmietankę z cukrem, pod koniec ubijania dodaj mascarpone. Na spód naleśników wyłóż cienką warstwę śmietanowego kremu, kolejno porcję dżemu i zwiń w rulon.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *