Smakowite napoje w sam raz na chłodne dni

W sezonie jesienno-zimowym pogoda często nie napawają optymizmem. Aby szybko dodać sobie energii i poprawić nastrój polecamy pyszne napoje z dodatkiem cukru trzcinowego Dry Demerara marki Diamant.

Espresso z mascarpone i migdałami o poranku, herbata jaśminowa z pianką cytrynową w leniwy weekend z bliskimi, gorąca czekolada z musem malinowym na podwieczorek po ciężkim dniu, a może smoothie ciasteczkowo-dyniowe przed treningiem… Brzmi kusząco – prawda? Zresztą spróbujecie sami.

Espresso z mascarpone i karmelizowanymi migdałami

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 podwójne espresso
  • 100 ml mleka skondensowanego
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 5 łyżek cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant
  • 100 g mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant

Wykonanie:
Na początku przygotowujemy karmelizowane migdały. Na patelnię wsypujemy cukier oraz płatki migdałów i podgrzewamy. Po chwili cukier zacznie się karmelizować. Mieszamy kilka razy uważając, żeby nie przypalić karmelu i ściągamy z palnika. Mascarpone ubijamy z łyżeczką cukru na puszystą pianę. Do szklanki wlewamy po 50 ml mleka skondensowanego, powoli wlewamy na wierzch espresso tak, żeby pozostały widoczne warstwy. Na wierzch wykładamy po 2 łyżkach mascarpone i posypujemy karmelizowanymi migdałami.

Herbata jaśminowa z pianką cytrynową

Składniki (na 2-3 porcje):

  • herbata jaśminowa
  • 1 litr gorącej wody
  • 20 ml soku z cytryny
  • 40 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant
  • plastry cytryny

Beza:

  • 100 g białek
  • 110 g cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant
  • 10 g startej skórki z cytryny

Wykonanie:
Herbatę zaparzamy według wskazówek na opakowaniu. Słodzimy i dodajemy plastry cytryny. Białka i cukier umieszczamy w metalowej misie nad garnkiem z wrzącą wodą. Cały czas mieszając podgrzewamy białka do ok. 60°C. Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę z cytryny i ubijamy do sztywności (białka powinny się ostudzić i misa być zimna, co trwa ok. 5-10 minut). Wykładamy piankę na herbatę, na wierzchu umieszczamy skórkę z pomarańczy.

Gorąca czekolada z musem malinowym


Składniki (na 2 porcje):

Czekolada:

  • 200 g gorzkiej czekolady min. 70%
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 25 g cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant

Mus:

  • 200 g mrożonych malin
  • 50 g cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant

Dodatkowo:

  • 100 g śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego
  • świeże maliny
  • starta czekolada
  • listki mięty

Wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy na średniej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy połamaną czekoladę i rozpuszczamy cały czas mieszając. Na koniec słodzimy i jeszcze chwilę energicznie mieszamy. Do drugiego garnuszka wrzucamy maliny, dodajemy cukier i podgrzewamy ok. 10 minut na małej mocy palnika mieszając od czasu do czasu. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy do puszystości. Do szklanki wlewamy czekoladę do 2/3 wysokości, następnie dodajemy kilka łyżek musu malinowego, a na koniec wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego bitą śmietanę. Posypujemy startą czekoladą i ozdabiamy świeżymi malinami i miętą.

Smoothie ciasteczkowo-dyniowe

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g dyni
  • 200 g świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1 banan
  • 1 łyżka śmietany kokosowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g ciastek owsianych
  • 2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • 150 ml śmietany kokosowej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant
  • 2 ciasteczka
  • 2 laski cynamonu
  • świeża mięta

Wykonanie:
Dynię obieramy, kroimy i gotujemy lub pieczemy ok. 20 minut. Miksujemy do uzyskania gładkiego musu, dodajemy sok pomarańczowy, pokrojonego banana, łyżkę śmietany kokosowej, pokruszone ciasteczka i cukier. Wszystko miksujemy na gładkie smoothie. Śmietanę kokosową ubijamy z cukrem trzcinowym. Smoothie podajemy z bitą śmietaną kokosową, z ciasteczkiem, laską cynamonu i miętą.

W kuchni z Diamantem
Filmy instruujące jak krok po kroku przygotować i atrakcyjnie podać powyższe napoje znajdziecie także na kanale YouTube – Diamantowa Kuchnia. Odsyła do niego kolekcja kreatywnych magnesów umieszczonych w promocyjnych opakowaniach cukru trzcinowego Dry Demerara marki Diamant. Ten najwyższej jakości cukier jest idealny do słodzenia różnorodnych napojów (kawy, herbaty, drinków). Doskonale sprawdza się także w wypiekach (przede wszystkim ciemnych ciastach, piernikach, brownie, muffinkach) oraz jako dodatek do płatków śniadaniowych, musli czy jogurtu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *