Smaki Bliskiego Wschodu w Polsce

Produkty z palestyńskiej spółdzielni, wspieranej przez polską pomoc zagraniczną trafiły na półki Kuchni Świata. Aromatyczny, typowy dla bliskowschodniej kuchni za’atar, intensywnie pomarańczowy szafran, miód z czarnuszką, nadziewane bakłażany, dżem ze słodkiej dyni, pikantne suszone pomidory z oliwkami, sumak… Te i wiele innych produktów prosto ze wspieranej przez Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej (PCPM) spółdzielni Al-Jalama z północnej Palestyny właśnie trafiły do Polski.

photo_3

Zanim produkty znalazły się na polskich półkach sklepowych, zdobyły ogromną popularność na rynku lokalnym, co więcej – zachwyciły podróżujących do Ziemi Świętej turystów z całej Europy, w tym z Polski. Na specjalnie organizowanych jesienią w Betlejem spotkaniach mieli oni okazję nie tylko poznać założycielki rolniczej spółdzielni i spróbować ich specjałów, ale również dokonać zakupu, wspierając tym samym działania i przedsiębiorczość tych kobiet – mówi Anna Radecka, koordynatorka projektu PCPM w Autonomii Palestyńskiej.

10447540_716094541802863_578342963301643571_n

Wysokiej jakości, certyfikowane produkty pochodzą z położonej w północnej części Palestyny wsi Al-Jalama. Spółdzielnię założyły zdeterminowane kobiety, które pomimo społecznej marginalizacji pragnęły uniezależnienia i realnej zmiany swojego życia. Projekt je wspierający realizowany był w 2014 roku przez PCPM i miejscowy instytut ARIJ ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.

10437780_727857377293246_4187861158257203069_nDzięki całorocznym działaniom kobiety uczestniczyły w szkoleniach z zakresu ekologii i higieny, nauczyły się jak gospodarować zasobami naturalnymi – efektywnie prowadzić uprawę każdego z wybranych produktów oraz jak odpowiednio je przetwarzać. Współpracujący z organizacją dystrybutor lokalny – New Farm Company dodatkowo wsparł kobiety w budowaniu trwałych więzi z sektorem sprzedaży, tak, by nawet po ustaniu projektu mogły one działać samodzielnie, nieustannie tworząc i sprzedając owoce swojej pracy.

photo_7 Polacy nie podróżujący w zeszłym roku do Palestyny po raz pierwszy mogli spróbować przysmaków z Al-Jalama podczas Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej Natura Food 2014, które odbyły się w październiku w Łodzi. Już wtedy nie trudno było zauważyć, że zachwyciły one swoim smakiem i jeśli tylko pojawi się taka możliwość, będą stale gościć na polskich stołach.

Produkty z Palestyny, ze względu na trudności z jakimi wiąże się ich sprowadzanie, ciągle stanowią w Polsce rzadkość. Nie mniej specjały właśnie pojawiły się w sieci sklepów Kuchnie Świata. Ich zakup to nie tylko możliwość zasmakowania w oryginalnej kuchni Bliskiego Wschodu, ale również prosty sposób na bezpośrednie wsparcie przedsiębiorczości kobiet, które w tak odległej części Palestyny nie siedzą z założonymi rękami, ale codziennie robią wszystko, by polepszyć warunki życia swoje i swoich rodzin.

photo_2

 

Projekt współfinansowany w ramach projektu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.

Więcej: www.pcpm.org.pl

W lutym w sklepach Kuchnie Świata w Warszawie odbędą się pokazy gotowania z użyciem palestyńskich produktów.

 

 

***

POLSKIE CENTRUM POMOCY MIĘDZYNARODOWEJ (PCPM) jest organizacją pożytku publicznego (KRS: 0000259298), udzielającą pomocy humanitarnej i rozwojowej na świecie oraz pomagającą ludziom dotkniętym skutkami kryzysów humanitarnych – zarówno konfliktów zbrojnych, jak i klęsk żywiołowych. Fundacja została powołana, by łagodzić następstwa kryzysów humanitarnych oraz umożliwiać ich ofiarom otrzymywanie pomocy z Polski. PCPM niesie pomoc humanitarną siedmiu tysiącom uchodźców syryjskich w północnym Libanie oraz realizuje szereg projektów pomocy rozwojowej w Etiopii, Gruzji, Tadżykistanie oraz na obszarze Autonomii Palestyńskiej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *