Bogactwo błonnika pokarmowego oraz cenne składniki mineralne i witaminy zawarte w kaszy przemawiają za tym, żeby jak najczęściej pojawiała się ona na naszych stołach. Przedstawimy smaczny pomysł na wprowadzanie do menu jednego z jej rodzajów.
Kasza bulgur (bo o niej mowa) to grubo mielona pszenica durum, poddana gotowaniu i ponownemu suszeniu. Szczególnie poleca się ją osobom dbającym o linię, ponieważ jest najmniej kaloryczną odmianą kaszy. W kuchni można ją wykorzystywać na wiele sposobów. Znakomicie smakuje z warzywami i dodatkiem orientalnych przypraw, ale sprawdza się również jako podstawa dietetycznych ciast i deserów. Świetną propozycją na zimowe dni jest podawana na ciepło, pożywna sałatka, w której kaszy bulgur i warzywom towarzyszy ryba, a dokładniej dorsz.
Sałatka z dorszem, warzywami i kaszą bulgur BIO
Składniki:
- 1 opakowanie kaszy bulgur BIO (np. marki Halina)
- 2 filety dorsza ze skórą
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ogórek
- 10 oliwek
- 1 mała papryka
- 1 pomidor
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka liści mięty
- 1 łyżka liści kolendry
- 1 limonka
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- mielone chili (według uznania)
- mąka pszenna
- oliwa
Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojoną w średnią kostkę paprykę, a następnie oliwki i smażyć całość 3 minuty. Dodać kaszę i przecier pomidorowy. Doprawić mielonym kminem rzymskim, chili i solą. Na koniec dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka i pomidora, sok z połowy limonki, posiekana miętę i kolendrę. Rybę od strony skóry obtoczyć w mącę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć od strony skóry na rozgrzanej oliwie aż się delikatnie przyrumieni. Obrócić na drugą stronę zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze parę minut.
Warto wiedzieć
Kasza bulgur BIO marki Halina pochodzi z certyfikowanych upraw rolnictwa ekologicznego. Gwarantuje jej to najwyższą jakość oraz brak jakichkolwiek niebezpiecznych dla zdrowia związków.