Smaczny sposób na bulgur

Bogactwo błonnika pokarmowego oraz cenne składniki mineralne i witaminy zawarte w kaszy przemawiają za tym, żeby jak najczęściej pojawiała się ona na naszych stołach. Przedstawimy smaczny pomysł na wprowadzanie do menu jednego z jej rodzajów.

Kasza bulgur (bo o niej mowa) to grubo mielona pszenica durum, poddana gotowaniu i ponownemu suszeniu. Szczególnie poleca się ją osobom dbającym o linię, ponieważ jest najmniej kaloryczną odmianą kaszy. W kuchni można ją wykorzystywać na wiele sposobów. Znakomicie smakuje z warzywami i dodatkiem orientalnych przypraw, ale sprawdza się również jako podstawa dietetycznych ciast i deserów. Świetną propozycją na zimowe dni jest podawana na ciepło, pożywna sałatka, w której kaszy bulgur i warzywom towarzyszy ryba, a dokładniej dorsz.

Sałatka z dorszem, warzywami i kaszą bulgur BIO

Składniki:

  • 1 opakowanie kaszy bulgur BIO (np. marki Halina)
  • 2 filety dorsza ze skórą
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ogórek
  • 10 oliwek
  • 1 mała papryka
  • 1 pomidor
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka liści mięty
  • 1 łyżka liści kolendry
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • mielone chili (według uznania)
  • mąka pszenna
  • oliwa

Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojoną w średnią kostkę paprykę, a następnie oliwki i smażyć całość 3 minuty. Dodać kaszę i przecier pomidorowy. Doprawić mielonym kminem rzymskim, chili i solą. Na koniec dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka i pomidora, sok z połowy limonki, posiekana miętę i kolendrę. Rybę od strony skóry obtoczyć w mącę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć od strony skóry na rozgrzanej oliwie aż się delikatnie przyrumieni. Obrócić na drugą stronę zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze parę minut.

Warto wiedzieć
Kasza bulgur BIO marki Halina pochodzi z certyfikowanych upraw rolnictwa ekologicznego. Gwarantuje jej to najwyższą jakość oraz brak jakichkolwiek niebezpiecznych dla zdrowia związków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *