Lambertz_3

Słodycze w diecie – absolutnie nie czy może jednak?

Jedzenie to wielka przyjemność i niezawodny sposób na poprawę samopoczucia. Każdy z nas posiada indywidualne upodobania smakowe; tu, gdzie inni wolą ostrzejsze nuty, inni wybierają łagodne aromaty. Część z nas preferuje produkty kwaskowate, podczas gdy pozostali lubią te z nutką goryczy. Jednak smakiem, który niemalże wszyscy wskazują jako jeden ze swoich ulubionych jest smak słodki.

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez porcji łakoci. Jest wiele teorii próbujących wyjaśnić tak wyraźną popularność smaku słodkiego. Jedne odnoszą się do predyspozycji wynikających z przebiegu ewolucji, inne do procesu wychowania, w których łakoć często występował w formie nagrody. W dorosłym życiu nieświadomie powielamy schematy zachowań z dzieciństwa, sięgając po słodycz, aby polepszyć nastrój albo sprawić sobie przyjemność po ciężkim dniu. Tradycyjne słodycze, złożone w większości z węglowodanów, przyczyniają się do wzmożonej produkcji serotoniny, zwanej też hormonem szczęścia. Niestety, bardzo często po zjedzeniu czekoladki czy ciastka i chwilowym wyrzucie serotoniny szybko czujemy ponowne łaknienie, a także przygnębienie i poczucie winy. Głód spowodowany jest tym, że słodycze zawierają cukier, będący węglowodanem prostym, który bardzo szybko spala się w organizmie, natomiast wyrzuty sumienia mają oczywiście związek z perspektywą przybrania na wadze. Nie jest także tajemnicą, że słodycze spożywane w nadmiarze przyczyniają się do wielu chorób, z próchnicą, cukrzycą i otyłością na czele.

Nie trzeba jednak zupełnie rezygnować ze słodyczy, aby cieszyć się smukłą figurą oraz dobrym zdrowiem. Najważniejsze to wybierać łakocie o odpowiednim składzie oraz spożywać je z umiarem. Niektóre ze słodyczy, oprócz wspaniałych doznań smakowych, mogą dostarczyć nam cennych składników, które nieco usprawiedliwią spożycie słodkich kalorii. Należą do nich np. czekolada lub korzennie przyprawione słodkie przysmaki.

- Nie każdy wie, że przyprawy korzenne, zawarte na przykład w piernikach wykazują działanie korzystne dla naszego zdrowia. – mówi Maria Biegier z firmy Lambertz. Cynamon stanowi źródło żelaza, wapnia i magnezu oraz reguluje poziom cukru we krwi. Imbir pomaga w walce z infekcjami i stanami zapalnymi; kardamon normalizuje pracę układu trawiennego, a anyż polecany jest w walce z kaszlem czy zgagą. Dlatego też pierniki, oczywiście te stworzone ze składników wysokiej jakości, poza walorami smakowymi, potrafią dostarczyć nam także składniki odżywcze. – dodaje Maria Biegier z firmy Lambertz.

W roli słodkiej przekąski dobrze sprawdzą się suszone owoce, które nie tylko pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego, ale także zawierają różne cenne składniki. Na przykład rodzynki wykazują silne właściwości odkwaszające, co pomaga w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Suszone śliwki natomiast są jednym z najpotężniejszych źródeł antyoksydantów, a suszone figi to dobre roślinne źródło wapnia.

Kiedy czujemy nieodpartą chęć na zjedzenie czekolady, wybierajmy tę gorzką, z najwyższą zawartością kakao. Dostarcza ona organizmowi takich składników jak magnez, potas, cynk oraz żelazo. Jest też nośnikiem bioflawonoidów, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Czekolada zawiera też nieco kofeiny, może więc wykazywać lekkie działanie pobudzające.

Eksperci są zgodni co do tego, że dobre jakościowo słodycze spożywane od czasu do czasu nie wyrządzają organizmowi krzywdy. Przyczyniają się natomiast do poprawy samopoczucia, mogą też brać udział w dostarczaniu organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Najważniejsze to wybierać słodycze jak najmniej przetworzone; możemy przyrządzać je samodzielnie w domu, a jeśli kupujemy je w sklepie – wybierajmy te o najbardziej wartościowym składzie.

Lambertz.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>