Jak urozmaicić karnawałowe menu? Sposobem na to mogą być kokosowe śnieżki na bazie ciasteczek owsianych, białej czekolady i bakalii. Ta prosta w wykonaniu, ale efektownie wyglądająca słodka przekąska doskonale sprawdzi się także w sylwestra, kiedy to umili czas oczekiwania na nadejście Nowego Roku.
Kokosowe śnieżki z ciasteczek Petit Crunch
- 8 ciastek Petit Crunch
- 2 tabliczki białej czekolady
- 4 łyżki śmietany 36%
- 4 łyżki masła
- garść posiekanych orzechów
- 1 opakowanie wiórków kokosowych
Wykonanie:
Do małego garnka nalać 5 cm wody. Umieścić na nim metalową miskę na tyle dużą, aby nie wpadała do środka. Masło, czekoladę i śmietanę umieścić w garnku i podgrzewać na parze cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia i połączenia składników. Dodać pokruszone ciastka i orzechy. Umieścić w lodówce na godzinę (do stężenia). Uformować kulki o gramaturze 15 gram i obtoczyć w wiórkach kokosowych.