„Słodki zielnik Lary” – zioła w zupełnie nowej roli

Tymianek, majeranek, liść laurowy, jałowiec, mięta… Lara Gessler udowadnia, że zioła potrafią odmienić smak każdego dania – również deserów. Jej książkowy debiut to przełożenie pełnej aromatycznych ziół kulinarnej tradycji na język współczesnej kuchni w 54 przepisach. „Słodki zielnik Lary” w polsko-angielskiej wersji językowej ukazał się 28 września 2016 r. nakładem Edipresse Książki.

Lara Gessler, córka słynnej restauratorki Magdy Gessler, pasję do gotowania odziedziczyła po mamie i tacie – cukierniku. Fachu uczyła się od najlepszych mistrzów w Nowym Jorku, a doświadczenie zdobywała m.in. w restauracji londyńskiego hotelu Metropolitan. Jest współwłaścicielką restauracji U Fukiera oraz Słodki Słony. Uwielbia eksperymentować, „wychodzić poza swoją strefę komfortu”, poszukiwać nowych smaków i łączyć tradycję z nowoczesnością. Jej debiutancka książka „Słodki zielnik Lary” to efekt fascynacji naturą, potrzeby dawania czegoś innym i chęci podzielenia się wszystkim, czego Lara nauczyła się do tej pory.

Gotowanie i eksperymentowanie są nierozłączne i nie mają granic, jeśli przyświeca temu jakiś cel. Najlepszym celem jest obdarowywanie innych. Nawet jeśli nie wszystko pójdzie po Waszej myśli, emocje przekazywane przez jedzenie i chęć sprawienia komuś radości będą wartością nieocenioną. Kochać to ofiarowywać. Tak, jak umiemy najlepiej.

pisze Lara Gessler w swojej książce.

Autorka prezentuje w niej znane wszystkim zioła w zupełnie nowej roli – dodatków do deserów. Lara Gessler z odwagą rezygnuje bowiem ze stereotypowego zastosowania ziół i wkomponowuje je w świat cukiernictwa. Przekonuje, że podział ziół na te do dań wytrawnych i do dań słodkich tak naprawdę nie istnieje. Są to tylko nasze przyzwyczajenia, które można – i warto – zmienić.

Slodki zielnik Lary 3D smallSłodki zielnik Lary” podzielony jest na 15 części poświęconych różnym ziołom. Każdy z rozdziałów Lara Gessler opatrzyła krótkim wstępem, w którym przybliża pochodzenie, właściwości i zastosowanie danych ziół, a także dzieli się ciekawostkami i własnymi spostrzeżeniami na ich temat. Nie zabrakło także rycin prezentujących zioła. W każdej części Lara Gessler prezentuje kilka receptur na smaczne i niebanalne desery. Wszystkie 54 przepisy zilustrowane są apetycznymi zdjęciami. Dodatkowo „Słodki zielnik Lary” przygotowany został w dwóch językach: polskim i angielskim, co dodaje mu uniwersalności.

Tymianek często dodawany jest do mięs, ryb, jajek i roślin strączkowych. Jednak Lara Gessler przekonuje, że warto połączyć go z jabłkiem i migdałami, by stworzyć pyszny ciepły krem czy dodać do koktajlu z suszonych śliwek. Natomiast lawenda w sposób naturalny kojarzy się z daniami słodkimi i świetnie łączy się m.in. z białą czekoladą. Owoce jałowca zajmują honorowe miejsce pośród przypraw do mięs, ale świetnie pasują do tiramisu. Melisę ceni się za jej cytrynowy aromat, który bardzo dobrze pasuje do ryb, ale Lara Gessler stosuje ją w bezglutenowych ciasteczkach. Miętę można dodać do domowego budyniu czekoladowego, a liść laurowy do crème brûlée. Często stosowane w marynatach goździki sprawdzą się jako składnik sosu karmelowego, natomiast deser mascarpone z wiśniami nie będzie smakował tak samo bez gałki muszkatołowej. Majeranek, jedno z najczęściej używanych ziół w Polsce, wzbogaci smak tarty migdałowej z gruszkami, a kolendra – pomarańczowych kokosanek. Kminek najczęściej łączony jest z mięsem, ale świetnie „otwiera się” w towarzystwie cukru. Lara Gessler prezentuje przepisy m.in. na kminkowe ciasteczka doskonałe i biały mazurek z konfiturą morelową bez pieczenia. Czarnuszka jest polecana diabetykom, gdyż obniża poziom glukozy we krwi, a można ją dodać do kokosowego puddingu chia z mango. Warto także spróbować syropu czereśniowego z werbeną, białych trufli z makiem oraz słodkich nerkowców w rozmarynie.

Lara Gessler jest pełna pasji, pewna tego, co robi i profesjonalna.

Kadir Konuk, szef kuchni w londyńskim hotelu Metropolitan Hotel by COMO.

O autorce:

Lara Gessler – fachu uczyła się od najlepszych mistrzów w Nowym Jorku, a doświadczenie zdobywała m.in. w restauracji londyńskiego hotelu Metropolitan. Córka słynnej restauratorki Magdy, pasję do gotowania odziedziczyła po mamie i tacie – cukierniku.

Patroni medialni:

Dane wydawnicze:

Autor: Lara Gessler, tytuł: „Słodki zielnik Lary”, Edipresse Książki, ISBN 9788379454150, cena: 49,90 zł, oprawa: twarda, format: 165 x 240 mm, liczba stron: 256, data premiery: 28 września 2016 r.

O Edipresse Książki:

Edipresse Książki to wydawnictwo w grupie Edipresse Polska.

W ofercie znajdują się książki o tematyce poradnikowej, biografie, powieści obyczajowe, kulinaria, a także publikacje podróżnicze i fotograficzne.

Autorzy wydawnictwa to poczytni i cenieni pisarze, znane osobistości i popularne gwiazdy: Beata Pawlikowska, Hanna Bakuła, Wojciech Zawioła, dr Krzysztof Gojdź, Jarosław Kazberuk, Jan Kuroń, Anna Jurksztowicz, Marcin Kydryński, Jacek Bonecki, Radosław Piwowarski, Mariola Bojarska-Ferenc i inni. Ofertę książkową dopełniają produkty art.&pap, w tym kalendarze, puzzle i gry planszowe.

Fundacja Przyjaciółka powstała w 2000 roku. Pomaga przede wszystkim dzieciom wychowującym się poza naturalną rodziną, promuje rodzicielstwo zastępcze, a także wspiera podopiecznych świetlic środowiskowych oraz leczenie i rehabilitację dzieci chorych i niepełnosprawnych. Przez 15 lat Fundacja pomogła ponad 17 tysiącom dzieci. Ta pomoc jest często długofalowa, objęła dofinansowaniem leczenie i rehabilitację ponad 750 dzieci, niektóre z nich są w programie ponad 10 lat. Fundacja Przyjaciółka przyznaje również stypendia na działania edukacyjne i rozwojowe dla dzieci z domów dziecka i rodzin zastępczych. Jest również członkiem Koalicji na Rzecz Rodzinnej Opieki Zastępczej i Forum Darczyńców w Polsce. Fundacja Przyjaciółka to przede wszystkim ludzie którym pomagamy, ale bez pomocy innych możemy niewiele. Dlatego każdy może pomagać z nami! Co możesz zrobić:

  • namówić swoją firmę do współpracy z nami,

  • przekazać nam 1% swojego podatku wpisując do zeznania podatkowego naszą nazwę i numer KRS 0000074781,

  • pomóc nam finansowo przekazując darowiznę na konto w mBank, PL72 1140 1010 0000 5494 1000 1001.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *