Dzień Zakochanych to wyjątkowe święto, który spędzamy z najbliższą osobą. Jeśli planujemy walentynki w domu, warto pomyśleć o miłosnym deserze, bo jak wiadomo droga do serca wiedzie przez żołądek.
Naszą propozycją na ten wieczór są oryginalne, uwodzące smakiem ryżowe serduszka z kokosowo-malinową nutą.
Ryżowe serduszka z konfiturą malinową
Składniki:
- 1 opakowanie ryżu białego marki Halina
- 200 ml mleczka kokosowego
- 100 g płatków kokosowych
- 75 g cukru
- 100 g mrożonych malin
- 50 g cukru
Wykonanie:
Ryż ugotować w nieosolonej wodzie. Po ugotowaniu ryżu dodać do niego cukier, mleczko kokosowe oraz płatki kokosowe. Zblendować na jednolitą masę. Maliny podgrzać w rondelku z cukrem i zblendować. Uformować ciastka w kształcie serc (np. za pomocą foremki do ciasteczek), udekorować syropem z malin i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.