Śliwki o każdej porze roku

Pierwszego dnia astronomicznej jesieni (23 września) swoje święto obchodzi śliwka, która w Polsce stanowi jeden z symboli tej pory roku. Te smaczne i wartościowe owoce warto jednak wprowadzić do jadłospisu na stałe.

Choć świeżych śliwek jest jeszcze w sprzedaży pod dostatkiem, to lada moment pozostaną one tylko wspomnieniem. Wtedy pozostaje nam sięgnąć po śliwki suszone. Są one bowiem doskonałą alternatywą dla słodyczy, a poza tym można je wykorzystać w kuchni na mnóstwo sposobów. Warto też docenić ich walory zdrowotne. Śliwki suszone zawierają dużo błonnika, przez co wspomagają prawidłową pracę układu pokarmowego. Są także źródłem witamin A i B6, które przyczyniają się do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego oraz witaminy B2 i miedzi – składników niezbędnych w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Ponadto pomagają zadbać o prawidłowe ciśnienie krwi – w ich składzie znajduje się potas, a równocześnie cechuje je niewielka zawartość sodu.

Jesienno-zimowy przepis na zdrowie
Ciekawym pomysłem na zdrowe śniadanie czy lekką popołudniową przekąskę jest koktajl z suszonymi śliwkami (najlepiej tymi bez konserwantów z linii Helio Natura), na który przepis podajemy poniżej. Szczególnie dobrze sprawdzi się on jesienią i zimą, kiedy wszyscy tęsknimy za smakiem świeżych owoców, a nasz organizm szczególnie potrzebuje cennych składników odżywczych.

Składniki:

  • 100 g suszonych śliwek Helio Natura
  • 150 g naturalnego jogurtu
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki soku jabłkowego
  • garść migdałów
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Śliwki suszone należy zalać wrzątkiem i moczyć przez ok. 1 godzinę. Następnie wkładamy namoczone śliwki do blendera, dodajemy jogurt, mleko, pokruszone migdały oraz sok jabłkowy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek i posypujemy szczyptą cynamonu.

Natura w pełnej krasie
Śliwki suszone Helio Natura są godne polecenia ponieważ nie zawierają często występującego w  produktach tego typu kwasu sorbowego (E200) i jego soli (E202, E203), ani dwutlenku siarki (E220). Dzięki temu charakteryzuje je wyjątkowy smak, naturalnie ciemny kolor i pełnia walorów zdrowotnych.

Więcej informacji na stronie: www.helio.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *