Śledzie w nietuzinkowym wydaniu

Ryby są smaczne, sycące i bardzo zdrowe. Dużej grupie Polaków kojarzą się jednak głównie z daniem wigilijnym lub obiadowym, a w związku z tym pojawiają się na naszych stołach zdecydowanie za rzadko. Można to jednak zmienić…

Chcesz zabłysnąć serwując rodzinie lub znajomym pyszną, wartościową, a przy tym efektownie wyglądającą przekąskę? Do jej stworzenia wykorzystaj ryby, a dokładniej śledzie. Oto przepisy na dwa proste i szybkie w przygotowaniu dania tego typu.

Grzanki z rolmopsem, fetą i kaparami
Składniki:
• 400 g rolmopsów Seko w zalewie octowej
• 2 kromki chleba
• łyżka ćwikły
• łyżka kaparów
• 50 g fety
• koperek
• pieprz
• sól
Sposób przygotowania:
Rolmopsy rozwijamy, kroimy w krótkie paski. Pieczywo opiekamy w piekarniku, aż do zarumienienia. Gotowe grzanki smarujemy ćwikłą i układamy na nich śledzia. Całość posypujemy kaparami, kruszoną fetą i doprawiamy do smaku. Dekorujemy koperkiem.

Neapolitańskie śledzie w awokado
Składniki:
• słoik filetów z suszonymi pomidorami Seko beczka śledzi
• 2 awokado
• 1 czerwona cebula
• około 100 g oliwek
• 5 suszonych pomidorów
• 3 łyżki jogurtu greckiego
• 2 łyżki majonezu
• czarny pieprz
• świeża bazylia

Sposób przygotowania:
Na początek przecinamy awokado na pół i wydłubujemy z niego pestkę (warto wydrążyć łyżeczką odrobinę większy otwór, aby zmieściło się więcej nadzienia). Filety kroimy w grubszą, a cebulę i suszone pomidory w drobną kostkę. Oliwki kroimy w talarki oraz siekamy drobno bazylię. Tak przygotowane warzywa i zioła umieszczamy w miseczce i dodajemy jogurt oraz majonez. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy pieprzem (najlepiej roztartym w moździerzu). Nadzienie wkładamy łyżeczką do awokado i przystrajamy bazylią .

Kilka słów o firmie
Seko to wiodące polskie przedsiębiorstwo przetwórstwa rybnego. Firma działa od 26 lat (powstała w Gdyni, a potem została przeniesiona do Chojnic). Obecnie w jej ofercie jej ponad 200 produktów, należących do 17 różnych kategorii. Są wśród nich marynaty, mrożonki, pasty, sałatki i konserwy przygotowane głównie na bazie śledzia i makreli, sprowadzanych z certyfikowanych łowisk Islandii, Norwegii, Danii, Niemiec i Kanady. Przetwory Seko można kupić w sieciach handlowych oraz hurtowniach na terenie całego kraju.
Więcej informacji na stronie: www.sekosa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *