Śledzie w „kożuszku”

Wieczerza wigilijna nie może się obyć bez śledzi. Jednym z pomysłów na ich podanie jest warstwowa sałatka, w której wyrazista w smaku ryba ukryta jest pod majonezowo-jogurtową pierzynką z soczystymi buraczkami, oprószona ugotowanymi, posiekanymi jajkami.

Poniżej przedstawiamy przepis na taką sałatkę. Przełożona do płaskiego naczynia i delikatnie schłodzona przed podaniem z pewnością zachwyci podniebienia wszystkich domowników. Będzie się też świetnie prezentować się na świątecznym stole. Przepis pochodzi z kolekcji „Boże Narodzenie z urządzeniem Thermomix”, dostępnej na platformie Cookidoo, przy czym nie mając tego robota również możecie tę  wersji śledzi przygotować.

Śledzie w „kożuszku”

Czas przygotowania: 1 godz.
Poziom trudności: łatwy
Składniki (na 6 porcji):

  • 450-500 g filetów ze śledzi, solonych, a’la Matjas, opłukanych pokrojonych na 1,5-2 cm kawałki
  • sok z połowy cytryny
  • 600 g wody
  • 600-650 g czerwonych buraków, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 6 jajek
  • 150 g majonezu
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • pieprz czarny, świeżo mielony (opcjonalnie)

Wykonanie:
Na pokrywie naczynia miksującego postawić duży półmisek, odważyć na niego śledzie, skropić sokiem z cytryny, odstawić. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego buraki, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej jajka, gotować 20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, schłodzić jajka pod zimną, bieżącą wodą, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, buraki odstawić do lekkiego ostudzenia na 15 min, w tym czasie obrać jajka i kontynuować przygotowanie przepisu. Opróżnić naczynie miksujące. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej majonez i jogurt, wymieszać, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć przestudzone buraki, rozdrobnić 4 s/obr. 4. Przełożyć równomiernie na półmisek ze śledziami, polać majonezem wymieszanym z jogurtem, oprószyć pieprzem, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć obrane jajka, rozdrobnić 3 s/obr. 4. Przełożyć równomiernie na warstwę majonezu i jogurtu,

Wykonanie bez urządzenia Thermomix:
Filety śledziowe skropić cytryną i odstawić na 20 minut. Ugotować buraki i odstawić na 15 minut do ostygnięcia. W tym czasie chłodzić ugotowane jajka, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Do większego półmiska wlać jogurt naturalny i majonez, a następnie dokładnie wymieszać. Przestudzone buraki pokroić w niewielkie kwadraty, przełożyć równomiernie na półmisek ze skropionymi śledziami, a następnie polać majonezem wymieszanym z jogurtem, na końcu oprószyć pieprzem, odstawić. Na śledzie przykryte sosem przełożyć pokrojone drobno jajka.

Rady:

  • Przed przystąpieniem do przygotowania potrawy należy sprawdzić poziom słoności filetów ze śledzi, ponieważ może się okazać, że wystarczy je jedynie opłukać w zimnej wodzie. Jeżeli śledzie są bardzo słone, należy zalać je wodą lub mlekiem, odstawić na 1 godz., następnie odsączyć i ponownie spróbować. W razie konieczności wymienić mleko lub wodę i odstawić na kolejną 1 godz. lub do momentu, aż uzyskają odpowiedni poziom słoności, następnie osuszyć za pomocą papierowych ręczników.
  • Do przygotowania sałatki można użyć filetów ze śledzi w oleju, które najczęściej nadają się do bezpośredniego spożycia lub wymagają krótkiego moczenia (ok. 30 min).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *