Wszyscy lubimy świąteczne dania, ale z największym utęsknieniem czekamy na desery. Makowce, pierniki i miodowniki to niepodważalnie najważniejsze i najbardziej tradycyjne bożonarodzeniowe wypieki. Często jednak mamy ochotę zaskoczyć zarówno gości, jak i domowników czymś nowym.
Rozglądającym się za przepisami na nietuzinkowe ciasta z pomocą przychodzi Artur Pyla (na zdjęciu poniżej) – Mistrz Cukiernictwa hotelu Novotel Kraków Centrum. Na tę szczególną okazję proponuje on roladę biszkoptową z nutą korzennych przypraw, przełożoną czekoladowym kremem, która z pewnością podbije podniebienia wszystkich biesiadników.
Zawijaniec czekoladowy
Składniki na biszkopt:
- 8 jajek
- 120 g cukru
- 120 g mąki
- 40 g kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- przyprawa do piernika
Składniki na „nakropkę”:
- 200 ml wody
- 90 g cukru
- rum
Składniki na krem czekoladowy:
- 250 ml śmietany
- 250 g czekolady
- 50 g cukru
- likier grand marinie
- 5 g żelatyny
- 500 g śmietany 30%
Wykonanie:
Krok 1 – biszkopt: piekarnik nagrzać do 180°C. Oddzielić białka od żółtek i ubić je mikserem, aż staną się lekkie i puszyste. Stopniowo dodawać cukier i ubijać do momentu, gdy się rozpuści. Łyżką kuchenną dodawać po kolei, partiami, przesianą mąkę, kakao oraz przyprawę. Ciasto rozprowadzić równomiernie na papierze i piec 8 minut. W czasie, gdy ciasto będzie się piekło rozłożyć papier pergaminowy i posypać go dużą ilością cukru pudru. Po upieczeniu obrócić ciasto do góry nogami i wyłożyć na pergamin posypany cukrem. Pozostawić, dopóki nie wystygnie, a następnie obrócić i ściągnąć papier.
Krok 2 – „nakropka”: połączyć składniki i zagotowując je, a następnie nakropić tym biszkopt.
Krok 3 – krem czekoladowy: czekoladę połamać na mniejsze części i wrzucić do miski. Zagotować mleko z cukrem, wlać je do czekolady na 3 razy i wymieszać na jednolitą masę. Śmietanę ubić i dodać do uprzednio przygotowanej masy z czekoladą, gdy osiągnie temperaturę 38-40°C, a na końcu dodać likier. Delikatnie pomieszać do połączenia się składników. Gotową masę nałożyć na biszkopt i zwinąć całość w roladę, posmarować ją czekoladą i obsypać wiórkami czekoladowymi.