Gruzińskie Boże Narodzenie obchodzone jest 7 stycznia. Menu, które gości na stołach, jest zróżnicowane i zależy od regionu. Potrawą popularną w Imeretii, Gurii i Megrelii jest satsivi.
Głównym składnikiem tego dania jest indyk podawany w orzechowym sosie, wzbogaconym cebulą oraz aromatycznym przyprawami i ziołami. Jak przystało na gruzińską kuchnię i w tym przepisie nie może zabraknąć… owoców granatu.
Satsivi, czyli indyk w sosie orzechowym
Składniki:
- 1 indyk
- 1 kg orzechów włoskich
- 3 cebule
- 1/4 łyżeczki szafranu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 6 ząbków czosnku
- sól i czerwona papryka do smaku
- garść owoców granatu
Wykonanie:
Indyka umyj, włóż do garnka, zalej wodą, dodaj trzy ząbki czosnku, jedną cebulę oraz gałązki świeżej kolendry. Mięso gotuj, aż stanie się miękkie, a następnie indyka pokrój na duże kawałki, oddzielając mięso od kości. Zmiel orzechy włoskie 2-3 razy w maszynce do mielenia. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na maśle. Do miski włóż rozdrobnione orzechy i dodaj cynamon, suszoną kolendrę, szafran i przeciśnięte przez wyciskarkę 3 ząbki czosnku. Tak powstałą masę orzechową ugniataj ręcznie, aby wycisnąć z niej olej, który następnie odlej do miseczki. Do masy dodaj podsmażoną cebulę i pół szklanki powstałego wcześniej bulionu z indyka. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj więcej bulionu – sos orzechowy powinien mieć konsystencję śmietany. Wlej masę do rondelka i gotuj przez 5-10 minut, a następnie włóż do niej kawałki kurczaka. Doprowadź danie ponownie do wrzenia, dopraw do smaku i zdejmij je z ognia. Satsivi podawaj skropione odlanym wcześniej olejem z orzecha włoskiego i posypane owocami granatu.
Rada:
Danie to idealnie komponuje się z wytrawnym białym winem Marani Rkatsiteli Chardonnay.
Więcej informacji o tym i innych gruzińskich winach produkowanych w regionie Kacheti – Telawi można znaleźć na stronie: www.marani.com.pl