Sery Verys to produkty pozbawione jakichkolwiek alergenów. Nadają się dla wszystkich, dzieci i dorosłych, którzy dbają o zdrową, lekką dietę. To klasyczne sery o kremowym, delikatnym smaku nadające się do spożywania na zimno, jak i na ciepło oraz do zapiekania. Występują w wersji klasycznej, z kurkumą oraz miękkie do smarowania Strachicco oraz Verde di Riso z algami nori i ulva.
- 0% laktozy
- 0% OMG
- 0% cholesterolu
- 0% jajek
- 0% pochodnych odzwierzęcych
- 0% konserwantów
- 100% składniki roślinne
- 100% wegański
- 100% ryż pełnoziarnisty kiełkowany
- 100% SMAKU
- 100% made in Italy
Receptura:
Podstawą jest „mleko” z pełnoziarnistego kiełkującego ryżu „Biosurice” – ziarna ryżu są poddane procesowi kiełkowania w wodzie pochodzącej z parku krajobrazowego Lessina w północnych Włoszech . W ten sposób uzyskuje się substancję o właściwościach odżywczych (białka, witaminy, aminokwasy) zbliżonych do mleka matki. Ryż pochodzi z certyfikowanych upraw biologicznych w Piemoncie, bez OGM.
Inne składniki:
Kurkuma – znana w Indiach od ponad 5.000 lat jako lek, przyprawa i barwnik. Posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
Alga Nori – jedna z najbardziej odżywczych alg, zawiera 25-40% białka, bogata w jod, witaminy A, C, PP, minerały i kwas foliowy. Wysoka zawartość tauryny wspomaga pracę wątroby.
Alga Ulva – zwana inaczej morską sałatą, szczególnie bogata w wapń i magnez, zawiera 8 podstawowych aminokwasów, a także witaminy A, B, C oraz kwasy tłuszczowe Omega3.
Olej kokosowy – z certyfikowanych upraw ekologicznych, tłoczony na zimno; dzięki zawartości kwasów laurynowego i kaprylowego pomaga w zwalczaniu infekcji wirusowych i bakteryjnych. Jego pozyskiwanie nie wpływa na niszczenie lasów, nie należy go mylić z olejem palmowym. Agar-agar – to czerwona alga morska z Morza Śródziemnego, bogata w jod, potas, magnez, fosfor i wapń, wpływa na poprawę metabolizmu i procesy diuretyczne;
Mąka karobowa – pozyskiwana z nasion owoców drzewa karobowego, bogata w białko, witaminy (A, D, B1, B2, B3), reguluje pracę i usuwa toksyny z jelit;
Guma ksantanowa – naturalny, roślinny składnik, jedno z najbogatszych naturalnych źródeł błonnika;
Guma arabska – pozyskiwana z wydzieliny pni drzew akacji, bogata w wapń, potas, magnez, sód.
Ser ryżowy z kurkumą
Ser ryżowy miękki do smarowania
Ser ryżowy miękki z algami
Produkty są dostępne w sklepie online i mobile: www.sklep.kuchnia-wloska.com.pl, w wybranych sklepach delikatesowych oraz ze zdrową żywnością w Polsce.
FIRMA API Sp. z o.o. jest bezpośrednim importerem i dystrybutorem włoskich specjałów z rodzinnych wytwórni z tradycjami. Wyszukuje i oferuje produkty niedostępne we włoskich supermarketach, tylko w wyspecjalizowanych sklepach. Właściciele firmy osobiście odwiedzają dostawców, których produkty pojawiają się w ofercie firmy, dzięki czemu poznają historię i sposób wytwarzania produktów. Firma stawia duży nacisk na jakość oferowanych produktów.