Serwis kulinarny z jesiotrem i kawiorem w rolach głównych

Mistrzostwa Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra odbędą się już 11 marca w Hotelu Atut**** w Licheniu. Członkowie jury, a zarazem wybitni szefowie kuchni – Robert Sowa, Adam Chrząstowski oraz Adam Dmyterko przeprowadzili wyborny serwis kulinarny, który miał miejsce w restauracji Ed Red w Warszawie. Na talerzach królowały jesiotr oraz kawior.

W konkursie wezmą udział reprezentanci restauracji i hoteli z całej Polski, którzy przygotują potrawy z królewskim jesiotrem pod czujnym okiem jurorów. W składzie jury tegorocznej edycji mistrzostw znaleźli się Robert Sowa, Adam Chrząstowski i Adam Dmyterko

Wybitni szefowie dla gości przybyłych do restauracji Ed Red w Warszawie przygotowali wyjątkowy serwis kulinarny, który ukazał kawior i jesiotra w najlepszej postaci. Kawior z jesiotra jest jedną z tych potraw, które potrafią wprowadzić w stan kulinarnego uniesienia nawet najbardziej wymagających smakoszy, ponieważ broni się swoim wybornym oraz bardzo intensywnym smakiem. Zdecydowanie zasługuje na miano najlepszego kawioru. Moda na niego nie jest zatem dziełem przypadku – powiedział szef kuchni w restauracji Ed Red Adam Chrząstowski.

Serwis kulinarny

Historia jesiotra sięga prawie 250 mln lat wstecz. Jest on nazywany królewską rybą ze względu na swoje wartości odżywcze i brak ości. W przeszłości często gościł na dworskich stołach. Pod wpływem zmieniających się warunków atmosferycznych gatunek ten jednak niemal całkowicie wyginął.

Zasiadam w jury mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra od samego początku. Pierwsza edycja konkursu odbyła się w 2015 r.  Zamysłem organizatorów było ukazanie wartości tej ryby tak, aby ponownie w najlepszej odsłonie wróciła na polskie stoły. Jestem przekonany, że całodniowa rywalizacja przyniesie wiele emocji, a przygotowane potrawy ponownie zachwycą bogactwem smaków i kompozycją – dodał szef kuchni w restauracji Pergola Adam Dmyterko.

Serwis kulinarny

W polskiej kuchni nie brakuje pomysłów na wykorzystanie kawioru z jesiotra. Kluczem do sukcesu jest zachowanie jego wyjątkowego smaku, który może zostać zakłócony poprzez nieodpowiedni i nadmierny dobór przypraw. Faktem jest, że ludzie na temat kawioru wiedzą zdecydowanie za mało, a przecież jego historia sięga XVI wieku. W Europie prawdziwą furorę zaczął jednak robić dopiero od XIX wieku i do dziś jest postrzegany jako symbol luksusu. Chcemy promować ten przysmak, skutecznie eksponując np. jego walory zdrowotne. Jego wartości odżywcze i minerały bardzo korzystnie wpływają na ludzki organizm – podsumował Robert Sowa, właściciel restauracji N31 restaurant & bar oraz Studia Kulinarnego Roberta Sowy.

Serwis kulinarny

Trzecia edycja mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra odbędzie się 11 marca br. Gościem specjalnym wydarzenia oraz przewodniczą jury VIP będzie Ewa Wachowicz. Dla przybyłych gości i uczestników przygotowano szereg atrakcji, m.in. warsztat winiarski oraz pokaz kuchni molekularnej. Wstęp na konkurs jest bezpłatny.

Serwis kulinarny

***

III mistrzostwa Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra to cykliczna impreza kulinarna, która corocznie przyciąga wybitnych reprezentantów restauracji i hoteli z całego kraju. Całodniowa rywalizacja wyselekcjonowanych, dwuosobowych zespołów przygotowujących królewskie potrawy z jesiotrem w roli głównej jest gwarancją popisów kulinarnych na najwyższym poziomie. Zespoły będą oceniane przez uznanych szefów kuchni: Roberta Sowę, Adama Chrząstowskiego i Adama Dmyterko. Gościem specjalnym wydarzenia będzie natomiast Ewa Wachowicz. Mistrzostwa odbędą się 11 marca br. w czterogwiazdkowym Hotelu Atut.

Hotel Atut**** jest położony nad malowniczym Jeziorem Licheńskim w Licheniu Starym (woj. wielkopolskie) w bezpośrednim sąsiedztwie największej bazyliki w Polsce. Do dyspozycji gości jest łącznie 125 komfortowych pokoi oraz dwa apartamenty. Hotel Atut to największe centrum konferencyjne w Wielkopolsce, które już po raz trzeci będzie gospodarzem i współorganizatorem mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra. Jesiotr jest lokalnym specjałem Hotel Atut oraz symbolem wspaniałego smaku w restauracji Yesiotr.

Sponsorami głównymi wydarzenia zostali Beluga, Dajar Horeca, Debic, Lexus Wrocław, Grupa Colian, Appetita ora Deutsche Bank. Patronat honorowy objął m.in. Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *