1 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Dziecka. Z tej okazji warto podarować swoim pociechom po pierwsze odrobinę czasu i uwagi, a po drugie przygotować coś pysznego specjalnie dla nich. Mogą to być na przykład Pizzowe ślimaczki na bazie ciasta francuskiego z pełnym wapnia i magnezu, odżywczym serem żółtym marki Serenada, drobiową wędliną oraz zrobionym samodzielnie sosem pomidorowym. Przekąska smakiem i wyglądem z pewnością zrobi wrażenie na dzieciach, a jeśli wykonają ją wspólnie z nami – uśmiech na ich twarzach będzie jeszcze szerszy.
PIZZOWE ŚLIMACZKI
Składniki:
- 300 g ciasta francuskiego
- 15 plastrów sera żółtego Salami Serenada
- 150 g sera żółtego Radamer Serenada
- 200 g wędliny drobiowej (np. fileta z piersi indyka)
- 100 g kukurydzy
- 200 g pomidorów pelati (w puszce)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oregano, bazylia (do smaku)
- świeży szczypiorek
- jajko (do posmarowania)
Sposób przygotowania:
Pomidory pelati wraz z zalewą wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu dusimy do momentu aż powstanie gęsty, kremowy sos. Miksujemy na gładko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano i bazylię – mieszamy. Sosem smarujemy ciasto francuskie, układamy plastry sera salami i wędlinę. Posypujemy kukurydzą, a następnie delikatnie, ale dokładnie zwijamy w roladę. Kroimy plastry o szerokości ok. 1,5 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym serem radamer i zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
Podajemy na ciepło udekorowane szczypiorkiem.
Przepis przygotowała Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga Ostra na Słodko, uczestniczka V edycji programu „Masterchef”.