Sernik urozmaicony dynią i karmelizowanymi gruszkami

Karnawał dla wielu osób oznacza wspólne biesiadowanie. A to trudno wyobrazić sobie bez pysznego deseru.

Doskonałym pomysłem na słodkie zwieńczenie obiadu lub kolacji, albo dodatek do kawy jest mający wielu wielbicieli sernik. Urozmaicony dynią i karmelizowanymi gruszkami z pewnością będzie miłym ukłonem w stronę naszych gości.

Sernik dyniowy na spodzie orzechowo-ciasteczkowym

Składniki na spód:

  • 150 g orzechów nerkowca Kresto
  • 300 g ciasteczek czekoladowych
  • 50 g masła
  • 4–5 łyżek oleju Rapso
  • 1 duża łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera mielonego
  • 350 g upieczonej dyni hokkaido (dynia ta nie wymaga obierania ze skórki)
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 200 cukru drobnego do wypieków, erytrolu lub ksylitolu
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 1 laska wanilii
  • 2 budynie waniliowe
  • 5 jaj L
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 3–4 gruszki (raczej twarde)
  • 150 g karmelków mleczno-czekoladowych

Wykonanie:
Przed przygotowywaniem ciasta pieczemy dynię (można zrobić to dzień wcześniej). Usuń nasiona i pokrój, a następnie wyłóż dynię skórką do dołu na blaszkę z przygotowanym wcześniej papierem. Piecz przez ok. 10 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu ostudź i ewentualnie usuń przypieczoną (brązową) skórkę. Orzechy nerkowca wsyp do miksera i pulsacyjnie rozdrobnij tak, aby pozostały średniej wielkości kawałki. Orzechy przesyp na suchą patelnię i podsmaż, do uzyskania lekko brązowego koloru. Przestudź. Do miksera przełóż ciasteczka, roztopione wcześniej masło oraz 3 łyżki oleju Rapso. Całość zmiksuj. Przesyp do miski, dodaj zmiksowane orzechy i ew. 1–2 łyżki oleju. Ciasto musi pozostać kruche, dające się łatwo uklepać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozprowadź na niej ciasto. Dynię przełóż do misy robota kuchennego, dodaj 2 jajka, olej i zmiksuj na jednolity krem. Przełóż do osobnej miski. Do misy włóż 3 jajka, cukier oraz pestki wanilii, sól. Zmiksuj do uzyskania jasnego, gęstego krem. Dodaj mascarpone i ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj biały ser, krem dyniowy, budynie oraz otartą skórkę z pomarańczy. Całość zmiksuj na najniższych obrotach, stopniowo je zwiększając, aż do uzyskania jednolitej masy. Krem przelej na spód ciasteczkowy. Powinno zająć praktycznie całą wysokość foremki i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy je w 180°C przez ok. 60 min., na środkowej półce, używając blachy, a nie kratki – jeśli 60 minut (czas orientacyjny, w zależności od piekarnika). Ciasto ostudź w lekko uchylonym piekarniku. Karmelki przełóż do grubszego woreczka i przy pomocy wałka do ciasta rozdrobnij je na kawałki. Gruszki umyj i pokrój w cienkie plastry. Ułóż na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp je rozdrobnionymi karmelkami. Wstaw do zimnego piekarnika i włącz go na 180°C, aż karmelki się rozpuszczą, a gruszki nabiorą pięknego brązowego koloru. Ostudź blaszkę. Ostudzony sernik przełóż na paterę/talerz. Górę posyp cukrem pudrem i wyłóż zimne skarmelizowane gruszki na wierzch.

Bakalie Kresto oraz 100-procentowy olej rzepakowy Rapso to produkty z portfolio firmy VOG Polska.

Więcej informacji na stronie: www.vog.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *