Sernik w dwóch wydaniach

Ciastem kojarzonym ze świętami jest bez wątpienia sernik. Może on mieć wiele wydań. My polecamy Wam dwa – tradycyjne i nowoczesne.

Jeśli chcecie postawić na świątecznym stole klasykę gatunku, to skorzystajcie z przepisu na sernik z kruchym spodem Lary Gessler, która zamiłowanie do doskonałej kuchni wyssała z mlekiem matki. Bliskich na pewno zaskoczycie sernikiem na zimno podanym w słoiczkach proponowanym przez Roberta Muzyczkę – szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Sernik na kruchym spodzie
wg przepisu Lary Gessler

Składniki – spód:

  • 200 g twardego masła 83%
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka

Składniki – masa sernikowa:

  • 1 kg twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 8 żółtek
  • 5 białek (zimnych)
  • 16 łyżeczek cukru pudru
  • 180 g masła + 20 g do smarowania blachy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 mięsista laska wanilii
  • 30 g rodzynek
  • 60 g smażonej skórki z pomarańczy

Wykonanie:
Aby przygotować kruchy spód, dużym nożem posiekaj zimne masło na dość małe kawałki. Zmieszaj w misce mąkę ziemniaczaną, pszenną i sól. Przesiej je przez sito bezpośrednio na masło. Posiekaj masło z mąką. Teraz przesiej na masło cukier puder. Ponownie posiekaj wszystko razem. Gdy na desce będą już tylko niewielkie kawałki masła, dodaj żółtka i szybkimi ruchami zagnieć je z masłem i mąką, łącząc je w ciasto. Uformuj kulę i włóż ją na 30 min do lodówki. Rozwałkuj na 0,5 cm i piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Powinno to zająć 10-12 minut. Odstaw do przestygnięcia. Utrzyj mikserem żółtka z cukrem pudrem na bladą i puszystą masę. Cały czas miksując dodaj twaróg w 4-5 porcjach i połącz składniki. 180 g masła sklaruj i dolej do masy. Dodaj skórkę z pomarańczy, cytryny, nasiona wanilii i rodzynki, odstaw. Ubij białka na sztywno i dodaj je do masy żółtkowej obszernymi ruchami. Następnie boki formy z wypieczonym kruchym ciastem wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Wylej masę i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Potem zmniejsz temperaturę̨ na 160°C i piecz przez następną godzinę̨. Zanim wyjmiesz wyrośnięty sernik, zostaw go w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami na 10 minut.

Skyrnik, czyli sernik na zimno z wiśniami
wg przepisu Roberta Muzyczki

Składniki (na 8 porcji):

  • 50 g herbatników maślanych
  • 100 g masy kajmakowej/krówkowej
  • 300 ml śmietanki 30% (np. od OSM Piątnica)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 450 g jogurtu naturalnego islandzkiego typu skyr (np. od OSM Piątnica)
  • 30 g żelatyny
  • 150 g mrożonych wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka maki ziemniaczanej

Wykonanie:
Masę kajmakową włóż do rondelka, mieszając podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia. Około 2 łyżeczki lejącej masy przelej na dno każdego słoiczka (lub do innego naczynia szklanego), a na górę wyłóż drobno pokruszone herbatniki i delikatnie wciśnij je w masę. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj wszystko razem mikserem. W garnku zagotuj pół szklanki wody i wsyp do niej żelatynę. Mieszaj aż się rozpuści. Ciepłą żelatynę wlej powoli do powstałej masy i dokładnie zmiksuj. Tak przygotowaną masę sernikową przelej na wcześniej przygotowany spód z masy kajmakowej i ciasteczek. Wiśnie włóż do rondelka, dodaj cukier i często mieszając podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu ich rozmrożenia. Mąkę ziemniaczaną połącz z 2 łyżkami zimnej wody. Tak przygotowaną zawiesinę zagęszczającą dodawaj stopniowo do wiśni, gdy te zaczną się gotować. Zestaw rondelek z ognia, odczekaj aż owoce ostygną i udekoruj nimi serniczki. Wstaw do lodówki na około 2 h.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *