Na wielkanocnych stołach w naszym kraju od wielu lat króluje sernik, którego receptura często przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości i domowników oryginalnym smakiem, koniecznie wypróbujcie sernikową propozycję z dodatkiem chałwy. Przepis od niezawodnej Asi Banad, autorki bloga „Posypane”.
Sernik chałwowy na sezamkowym spodzie z karmelem wiśniowym
Spód:
- 4 opakowania sezamków Amki TO GO
- 60 g masła, rozpuszczonego
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Dno tortownicy (ok. 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Sezamki zmielić w blenderze na małe okruszki, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy i wyrównać łyżką. Podpiec 20 minut.
Masa serowa:
- 800 g sera twarogowego do serników (najlepiej serka kremowego)
- 150 g szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 125 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g chałwy waniliowej Unitop, pokruszonej

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ser zmiksować (na niskich obrotach miksera) z cukrem, jajkami, śmietanką i mąką. Tylko do połączenia składników. Dodać chałwę i wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec 50 minut do godziny w 150 stopniach C. Zostawić do wystygnięcia w piekarniku. Schłodzić w lodówce.
Karmel wiśniowy:
- 150 g cukru
- 50 ml soku wiśniowego
- 100 ml śmietany 30 %
- Szczypta soli (najlepiej gruboziarnistej)
Cukier wymieszać na patelni z sokiem wiśniowym. Gotować najpierw do uzyskania syropu (nie mieszając na tym etapie), a następnie do intensywnie pachnącego karmelu. Dodać śmietankę, masło
i dopiero w tym momencie wymieszać. Dodać sól, wymieszać. Całkowicie wystudzić i polać sernik.
Smacznego!
Więcej przepisów i informacji o produktach Unitop można znaleźć pod linkami: