Sernik chałwowy na sezamkowym spodzie z karmelem wiśniowym

Na wielkanocnych stołach w naszym kraju od wielu lat króluje sernik, którego receptura często przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości  i domowników oryginalnym smakiem, koniecznie wypróbujcie sernikową propozycję z dodatkiem chałwy. Przepis od niezawodnej Asi Banad, autorki bloga „Posypane”. 

Sernik chałwowy na sezamkowym spodzie z karmelem wiśniowym

Spód:

  • 4 opakowania sezamków Amki TO GO
  • 60 g masła, rozpuszczonego

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Dno tortownicy (ok. 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Sezamki zmielić w blenderze na małe okruszki, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy i wyrównać łyżką. Podpiec 20 minut.

Masa serowa:

  • 800 g sera twarogowego do serników (najlepiej serka kremowego)
  • 150 g szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy waniliowej Unitop, pokruszonej

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ser zmiksować (na niskich obrotach miksera) z cukrem, jajkami, śmietanką i mąką. Tylko do połączenia składników. Dodać chałwę i wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec 50 minut do godziny w 150 stopniach C. Zostawić do wystygnięcia w piekarniku. Schłodzić w lodówce.

Karmel wiśniowy:

  • 150 g cukru
  • 50 ml soku wiśniowego
  • 100 ml śmietany 30 %
  • Szczypta soli (najlepiej gruboziarnistej)

Cukier wymieszać na patelni z sokiem wiśniowym. Gotować najpierw do uzyskania syropu (nie mieszając na tym etapie), a następnie do intensywnie pachnącego karmelu. Dodać śmietankę, masło
i dopiero w tym momencie wymieszać. Dodać sól, wymieszać. Całkowicie wystudzić i polać sernik.

Smacznego!

Więcej przepisów i informacji o produktach Unitop można znaleźć pod linkami:

https://www.amkisnacks.pl/.

https://www.facebook.com/amkisnackspl/

https://www.instagram.com/amkisnackspl/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *