Ser stworzony do burgerów

Hochland przygotował propozycję dla fanów tak popularnych ostatnio u nas burgerów, a także tostów, grzanek i zapiekanek. Jest nią specjalny rodzaj żółtego sera, którego grube plastry pod wpływem temperatury topią się, ale jednocześnie pozostają ciągnące.

Nowy Hochland Burger & Toast powstał z myślą o wszystkich, którzy lubią przygotowywać posiłki w domu, oczekują produktów doskonałej jakości oraz szukają wygodnych i szybkich rozwiązań w atrakcyjnej formie. Producent użył do niego specjalnego gatunku wędzonego sera Cagliata w formie grubych plastrów, który ma oryginalny smak, intensywny aromat, a przede wszystkim doskonale się ciągnie. Posiada więc wszystkie atuty sera podawanego na ciepło. Ponadto Hochland Burger & Toast nie zawiera konserwantów i powstaje wyłącznie z polskiego mleka, które pochodzi od krów karmionych paszą niemodyfikowaną genetycznie. Rekomendowana cena opakowania zawierającego 135 g sera wynosi 4,69 zł.

Producent: Hochland Polska
Więcej informacji na stronie: www.hochland.pl

Burgery wołowe z pikantną salsą i serem

Składniki:

  • 2 bułki do hamburgerów
  • ser Hochland Burger & Toast
  • 300 g mielonej wołowiny (z antrykotu, rostbefu lub łopatki)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • odrobina mąki
  • tłuszcz do smażenia (olej ryżowy)
  • kilka listków ulubionej sałaty

Salsa:

  • 1 średniej wielkości pomidor
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 małej papryki żółtej
  • 1 mała szalotka
  • 1 mała papryczka chili
  • sok z 1/4 cytryny lub 1/2 limonki
  • odrobina oliwy
  • łyżeczka musztardy dijon
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekane zioła np. szczypiorek, kolendra, natka pietruszki, do smaku

Przygotowanie salsy:
Pomidora, cukinię i żółtą paprykę pokroić w małą kostkę (z pomidora usunąć gniazda nasienne). Szalotkę i chili drobno posiekać, dodać z resztą składników do warzyw, wymieszać i odstawić.

Przygotowanie burgerów:
Z mięsa uformować dwa burgery (niezbyt wysokie i dość duże, z lekkim wgłębieniem na środku – burgery skurczą się podczas smażenia), oprószyć solą, pieprzem i mąką. Na gorącej żeliwnej patelni rozgrzać mocno olej, smażyć burgery około 2,5 minuty z każdej strony, ale obracając je co 30 sekund. W ostatnich sekundach przykryć burgera plastrem sera. Wyłączyć ogień, nakryć przykrywką i poczekać do momentu, aż ser ładnie się roztopi. Zdjąć z patelni. Bułkę (którą można przed podaniem delikatnie podpiec w piekarniku lub na patelni) przekroić na pół, spód wyłożyć sałatą, ułożyć na niej burgera z serem, a następnie porządną porcję salsy. Przykryć wierzchem bułki.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *