Hochland przygotował propozycję dla fanów tak popularnych ostatnio u nas burgerów, a także tostów, grzanek i zapiekanek. Jest nią specjalny rodzaj żółtego sera, którego grube plastry pod wpływem temperatury topią się, ale jednocześnie pozostają ciągnące.
Nowy Hochland Burger & Toast powstał z myślą o wszystkich, którzy lubią przygotowywać posiłki w domu, oczekują produktów doskonałej jakości oraz szukają wygodnych i szybkich rozwiązań w atrakcyjnej formie. Producent użył do niego specjalnego gatunku wędzonego sera Cagliata w formie grubych plastrów, który ma oryginalny smak, intensywny aromat, a przede wszystkim doskonale się ciągnie. Posiada więc wszystkie atuty sera podawanego na ciepło. Ponadto Hochland Burger & Toast nie zawiera konserwantów i powstaje wyłącznie z polskiego mleka, które pochodzi od krów karmionych paszą niemodyfikowaną genetycznie. Rekomendowana cena opakowania zawierającego 135 g sera wynosi 4,69 zł.
Producent: Hochland Polska
Więcej informacji na stronie: www.hochland.pl
Burgery wołowe z pikantną salsą i serem
Składniki:
- 2 bułki do hamburgerów
- ser Hochland Burger & Toast
- 300 g mielonej wołowiny (z antrykotu, rostbefu lub łopatki)
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- odrobina mąki
- tłuszcz do smażenia (olej ryżowy)
- kilka listków ulubionej sałaty
Salsa:
- 1 średniej wielkości pomidor
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 małej papryki żółtej
- 1 mała szalotka
- 1 mała papryczka chili
- sok z 1/4 cytryny lub 1/2 limonki
- odrobina oliwy
- łyżeczka musztardy dijon
- sól i pieprz do smaku
- posiekane zioła np. szczypiorek, kolendra, natka pietruszki, do smaku
Przygotowanie salsy:
Pomidora, cukinię i żółtą paprykę pokroić w małą kostkę (z pomidora usunąć gniazda nasienne). Szalotkę i chili drobno posiekać, dodać z resztą składników do warzyw, wymieszać i odstawić.
Przygotowanie burgerów:
Z mięsa uformować dwa burgery (niezbyt wysokie i dość duże, z lekkim wgłębieniem na środku – burgery skurczą się podczas smażenia), oprószyć solą, pieprzem i mąką. Na gorącej żeliwnej patelni rozgrzać mocno olej, smażyć burgery około 2,5 minuty z każdej strony, ale obracając je co 30 sekund. W ostatnich sekundach przykryć burgera plastrem sera. Wyłączyć ogień, nakryć przykrywką i poczekać do momentu, aż ser ładnie się roztopi. Zdjąć z patelni. Bułkę (którą można przed podaniem delikatnie podpiec w piekarniku lub na patelni) przekroić na pół, spód wyłożyć sałatą, ułożyć na niej burgera z serem, a następnie porządną porcję salsy. Przykryć wierzchem bułki.