„Sceny kuchenne” Marii Pakulnis i Janusza Mizery

Znana aktorka Maria Pakulnis i kucharz Janusz Mizera przygotowali książkę łączącą kuchnię włoską, śląską i mazurską. Autorzy wykorzystali umiejętność wzajemnego napędzania swojej kulinarnej kreatywności, by pobudzić do tego samego Czytelników. Synergia dwóch różnych temperamentów skutkuje „kulinarnym happy endem” o apetycznym wyglądzie, smakowitym zapachu i bogatym smaku. „Sceny kuchenne” ukazały się 28 września 2016 r. nakładem Edipresse Książki.

Sceny kuchenne” Marii Pakulnis i Janusza Mizery to tytuł odnoszący się do mikstury przyrządzonej z dwóch składników: teatru i kuchni. W teatrze, by osiągnąć najlepszy efekt, czerpie się z wielu sztuk równocześnie – muzyki, tańca, aktorstwa… Podobnie jest w kuchni, gdzie wykwintne danie powstaje dzięki łączeniu różnych składników kulinarnych.

Maria Pakulnis i Janusz Mizera dzielą się z Czytelnikami swoim wieloletnim doświadczeniem i recepturami, zachęcając przy tym do eksperymentowania i odkrywania własnej kreatywności. To dwie wybitne osoby, które inspirują się wzajemnie i współpracują, by przyrządzić możliwie najlepsze potrawy. Autorzy przekonują, że „Sceny kuchenne” nie są tradycyjną książką kucharską z przepisami okraszonymi gramaturami, kilogramami czy decymetrami. Stworzyli za to coś na kształt wolnych kuchennych myśli, przebiegających chaotycznie, ale uporządkowanych w przyswajalnej formie, która pozwoli Czytelnikom tworzyć nowe smaki.

Kuchnia jest laboratorium, w którym mieszamy specyfiki, dopasowując je do naszych potrzeb, wyobrażeń i smaków. Każdy tutaj ma pole do popisu i może w dowolny sposób komponować nowy bigos czy sos do makaronu – bez trzymania się standardów. Bo najważniejsze jest nasze zadowolenie z końcowego efektu.

Sceny kuchenne” to połączenie popularnej na całym świecie kuchni włoskiej z dwiema silnymi, regionalnymi tradycjami Polski: mazurską i śląską. Maria Pakulnis i Janusz Mizera podzielili swój wspólny książkowy debiut na pięć części, które poświęcili przystawkom, daniom głównym, zupom, sałatkom i deserom. Każda z nich zawiera wiele przepisów wzbogaconych komentarzami autorów i ilustrowanych barwnymi fotografiami – również tych dotąd niepublikowanych, z prywatnego archiwum. Nie zabrakło praktycznych wskazówek i niezbędnych informacji, takich jak lista potrzebnych składników i przypraw, sposób przygotowania krok po kroku i propozycja podania.

W książce znaleźć można przepisy zarówno na dania proste, jak i bardziej skomplikowane, tradycyjne egzotyczne, wegetariańskie i mięsne. Tatar z pieczonej papryki z kaparami i anchois, ośmiornica, kalmary i krewetki na ziemniakach z dodatkiem chorizo, polędwica wołowa z prawdziwkami i ziemniakami, indyk pieczony, zupa z topionego sera z szynkowym tagliatelle, kołduny w bulionie z pieczonych warzyw, sałatka z makaronu sojowego na ostro, tarta cytrynowa – to tylko kilka spośród zaproponowanych przez Autorów receptur.

Książka zawiera dodatkowo blisko 40 opowieści, refleksji, przemyśleń i wspomnień Autorów, które przeplatają przepisy. Każdy taki fragment to szczypta osobistych skojarzeń związanych z gotowaniem, ale nie tylko. Maria Pakulnis i Janusz Mizera opowiadają m.in. o pocztówkach z Giżycka, kotach, biesiadowaniu, karnawale, sąsiadach, grzybobraniu… Okazuje się, że kuchnia stanowi nie tylko laboratorium do tworzenia potraw, ale też miejsce harmonii, spokoju i relaksu, w którym można uciec od zgiełku codzienności i pozwolić myślom wędrować.

Sceny kuchenne 3D smallTeoria bez praktyki to jak dwa plus dwa bez czterech. Zaświadczam, że przedstawione w książce przepisy kulinarne konsumowałem przez lata w postaci gotowych dań, aż mi się uszy trzęsły. Mlaszcząc i cmokając z zachwytu, brałem dokładki, i to nieraz. Mój entuzjazm budziły zwłaszcza ryby: od śledzia pod buraczkami – mniam mniam! – po karpia, szczupaka, sandacza – pycha! Marysia i Janusz uwielbiają gotować, wkładają w to serce, a to podstawa udanej kuchni. I jeszcze ta wschodnia nutka, zrozumiała przy nazwisku Pakulnis, która przypomina mi zawsze potrawy serwowane w młodości przez pochodzącą z Kresów babcię Emilię. Praktyka czyni mistrza. Maria Pakulnis to wielka artystka na ekranie i na scenie, ale też w kuchni. Bardzo smaczna książka, o czym, przełykając ślinkę, z satysfakcją informuję.

mówi Janusz Zaorski, reżyser, scenarzysta, aktor i producent filmowy

Najpierw mama, potem żona, aż wreszcie Janusz Mizera: tak wygląda lista osób, które mnie najlepiej karmiły w życiu. To nie żart: Janusz – współautor „Scen kuchennych” – zarządzał warszawską restauracją, w której żywiłem się przez lata. Przychodziliśmy do niej z przyjaciółmi (aktorami, reżyserami, pisarzami) tłumnie i chętnie, a potem zostawaliśmy do późna, bo Janusz – jak mało kto – potrafił z tzw. przemysłu restauracyjnego uczynić prawdziwą magię. A teraz znaczną część tej magii – pod postacią przepisów na bajeczną kuchnię – mogą Państwo odnaleźć w niniejszej książce.

mówi Andrzej Saramonowicz, scenarzysta, reżyser, producent, dziennikarz i dramaturg

O autorach:

Maria Pakulnis – aktorka filmowa, teatralna i telewizyjna. Absolwentka warszawskiej PWST (1980). Należy do grona najwybitniejszych polskich aktorek, zdobyła szczególne uznanie zarówno wśród krytyków, jak i publiczności. Za swe artystyczne dokonania wielokrotnie wyróżniona nagrodami: nagrodą im. Zbyszka Cybulskiego, nagrodą aktorską na MFF w Taorminie, Brązowymi Lwami na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdańsku, Złotym Ekranem. W 1998 r. odcisnęła swoją dłoń na Promenadzie Gwiazd w Międzyzdrojach. Laureatka Wielkiego Splendora – nagrody Teatru Polskiego Radia. Zagrała niezapomniane role w „Obywatelu Piszczyku” A. Kotkowskiego, „Konsulu” M. Borka, „Pożegnaniu jesieni” M. Trelińskiego, „Pajęczarkach” B. Sass, „Rozdrożu cafe” L. Wosiewicza. Telewizyjnej publiczności znana ze znakomitej roli Nadieżdy Tumskiej w serialu „Ekstradycja” W. Wójcika, jak również z innych produkcji tj. „Psie serce”, „Siostry”, „Wiadomości z drugiej ręki”, „Nad rozlewiskiem”. Stworzyła całą galerię kobiecych postaci, choć najczęściej jest obsadzana w rolach atrakcyjnych, pewnych siebie i silnych kobiet. Obecnie występuje w stołecznym Teatrze Komedia i Teatrze Kamienica. Pracuje także w Teatrze Polskiego Radia. Zajmuje się również dubbingiem do filmów dla dzieci i młodzieży.

Janusz Mizera – urodzony w Bytomiu, z zawodu elektronik, z zamiłowania kucharz, od przeszło 15 lat związany z gastronomią. Twórca konkursów kulinarnych, m.in. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Spotkania ze ślimakiem”, którego eliminacje trwały przez 12 miesięcy. Zarządzana przez niego restauracja otrzymała nominację w plebiscycie Gazety Wyborczej na Knajpę Roku oraz wyróżnienie w prestiżowym przewodniku GAULT & MILLAU. Gotuje, maluje, pisze, majsterkuje, tkwi w nim artystyczna dusza, której upust daje w kuchni, krojąc, gotując i doprawiając. Najbardziej ulubiona kuchnia – coś z niczego.

Dane wydawnicze:

Autor: Maria Pakulnis, Janusz Mizera, tytuł: „Sceny kuchenne” Edipresse Książki, ISBN 9788379454204, cena: 59,90 zł, oprawa: twarda, format: 170 x 250 mm, liczba stron: 256, data premiery: 28 września 2016 r.

Wydawnictwo pod patronatem burmistrza Giżycka

Patron medialny:

O Edipresse Książki:

Edipresse Książki to wydawnictwo w grupie Edipresse Polska.

W ofercie znajdą się książki o tematyce poradnikowej, biografie, powieści obyczajowe, kulinaria, a także publikacje podróżnicze i fotograficzne.

Autorzy wydawnictwa to poczytni i cenieni pisarze, znane osobistości i popularne gwiazdy: Beata Pawlikowska, Hanna Bakuła, dr Krzysztof Gojdź, Magda Gessler, Jan Kuroń, Anna Jurksztowicz, Ewa Chodakowska, Małgorzata Kalicińska, Jacek Bonecki, Radosław Piwowarski, Mariola Bojarska-Ferenc i inni. Ofertę książkową dopełniają produkty art.&pap, w tym kalendarze, puzzle i gry planszowe.

Fundacja Przyjaciółka powstała w 2000 roku. Pomaga przede wszystkim dzieciom wychowującym się poza naturalną rodziną, promuje rodzicielstwo zastępcze, a także wspiera podopiecznych świetlic środowiskowych oraz leczenie i rehabilitację dzieci chorych i niepełnosprawnych. Przez 15 lat Fundacja pomogła ponad 17 tysiącom dzieci. Ta pomoc jest często długofalowa, objęła dofinansowaniem leczenie i rehabilitację ponad 750 dzieci, niektóre z nich są w programie ponad 10 lat. Fundacja Przyjaciółka przyznaje również stypendia na działania edukacyjne i rozwojowe dla dzieci z domów dziecka i rodzin zastępczych. Jest również członkiem Koalicji na Rzecz Rodzinnej Opieki Zastępczej i Forum Darczyńców w Polsce.

Fundacja Przyjaciółka to przede wszystkim ludzie którym pomagamy, ale bez pomocy innych możemy niewiele. Dlatego każdy może pomagać z nami!

Co możesz zrobić:

  • namówić swoją firmę do współpracy z nami,

  • przekazać nam 1% swojego podatku wpisując do zeznania podatkowego naszą nazwę i numer KRS 0000074781,

  • pomóc nam finansowo przekazując darowiznę na konto w mBank, PL72 1140 1010 0000 5494 1000 1001.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *