SANDRA INSPIRUJE: Deser z… grilla

Kiedy zabieramy się do organizacji spotkania przy grillu to pierwsze potrawy, które przychodzą nam na myśl to karkówki, burgery oraz inne, głównie mięsne menu. Grill daje nam jednak możliwość wykonania wielu, także tych bezmięsnych dań. Mało popularne, natomiast niezwykle aromatyczne i smaczne są owoce z rusztu, które możemy podać na deser.

Cukier owocowy, który karmelizuje się podczas grillowania sprawia, że owoce z rusztu są jeszcze słodsze niż surowe. Na grillu warto przygotować brzoskwinie, ananasy czy banany – będą doskonałym deserem po pełnym mięs posiłku, ponieważ to właśnie te owoce przechodzą na ruszcie największą przemianę – stają się soczyste i rozpływające w ustach. Jednak ponieważ sezon na niektóre owoce jeszcze nie nastał, ich godnym zamiennikiem będą te w puszce. Eksperci marki Sandra przygotowali trzy przepisy, które z pewnością przypadną do gustu łasuchom oraz osobom, które nie przepadają ze deserami przepełnionymi słodyczą.

Brzoskwinie z jogurtem

Kiedy temperatura staje się coraz wyższa, grillowane brzoskwinie z dodatkiem greckiego jogurtu i mięty okazują się doskonałą przekąską – lekkostrawną i odświeżającą.

Składniki:

  • Połówki brzoskwiń z puszki marki Sandra

  • Opakowanie greckiego jogurtu

  • Listki świeżej mięty

  • Opcjonalnie łyżka miodu

Przygotowanie:

Brzoskwinie kładziemy na ruszt i grillujemy przez kilka minut z każdej strony. Przekładamy na talerz, dekorujemy gęstym, greckim jogurtem i miętą. Jeśli lubimy bardziej słodkie dania możemy skropić je miodem.

Glazurowane ananasy

Zamarynowany wcześniej ananas nabierze wyjątkowego smaku, natomiast miód stworzy delikatną, chrupiącą powłokę wokół owocu.

Składniki:

  • Ananas z puszki w plastrach marki Sandra

  • 5 łyżek rumu

  • 5 łyżek soku z pomarańczy

  • 5 łyżek miodu

  • Listki świeżej mięty do podania

Przygotowanie:

Rum, sok pomarańczowy i miód dokładnie mieszamy. W tak powstałej marynacie moczymy ananasa przez ok 30 minut. Po tym czasie wykładamy ananasa na rozgrzany ruszt i grillujemy przez kilka minut z każdej strony. Podajemy udekorowanego listkami mięty.

Brzoskwinia z kozim serem

Grillowana brzoskwinia w połączniu z kozim serem i octem balsamicznym to propozycja idealna dla osób, które nie przepadają za nadmierną słodyczą.

Składniki:

  • Połówki brzoskwiń z puszki marki Sandra

  • Kozi ser

  • Ocet balsamiczny

Przygotowanie:

Brzoskwinie odsączamy i wykładamy na grilla. Grillujemy z każdej strony przez kilka minut. Wykładamy na talerz. Posypujemy rozdrobnionym kozim serem i polewamy octem balsamicznym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *