Sałatka z makaronem i awokado, czyli obiad na zielono

Odpowiednio zbilansowana dieta powinna zawierać białko, węglowodany, tłuszcze oraz „coś zielonego”. Niestety niektórych, zwłaszcza najmłodszych, ciężko jest  do świeżych warzyw przekonać.

Sposobem na przemycenie dawki witamin do menu jest podanie ich pod postacią sałatki na bazie makaronu z dodatkiem jajka i czarnuszki, która nada całemu daniu intrygujący smak.

fot. Wosana

Sałatka z makronem i awokado

Składniki (na 2 porcje):

  • 50 g makaronu razowego
  • źródlana woda Mama i ja (do ugotowania makaronu)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • miks sałat
  • ulubione kiełki
  • groszek  (świeży lub konserwowy)
  • garść oliwek
  • rzodkiewki
  • koper
  • limonka
  • oliwa
  • czarnuszka

Wykonanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu uzyskania odpowiedniej twardości. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Odcedzony makaron mieszamy z pokrojonym koprem oraz oliwą. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie kroimy w talarki i skrapiamy sokiem z limonki. Podobnie postępujemy z rzodkiewką i oliwkami. Na talerze wykładamy makaron, sałatę, awokado, groszek, rzodkiewkę, oliwki i przekrojone na pół jajko. Całość posypujemy kiełkami oraz czarnuszką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *