Odpowiednio zbilansowana dieta powinna zawierać białko, węglowodany, tłuszcze oraz „coś zielonego”. Niestety niektórych, zwłaszcza najmłodszych, ciężko jest do świeżych warzyw przekonać.
Sposobem na przemycenie dawki witamin do menu jest podanie ich pod postacią sałatki na bazie makaronu z dodatkiem jajka i czarnuszki, która nada całemu daniu intrygujący smak.

fot. Wosana
Sałatka z makronem i awokado
Składniki (na 2 porcje):
- 50 g makaronu razowego
- źródlana woda Mama i ja (do ugotowania makaronu)
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- miks sałat
- ulubione kiełki
- groszek (świeży lub konserwowy)
- garść oliwek
- rzodkiewki
- koper
- limonka
- oliwa
- czarnuszka
Wykonanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu uzyskania odpowiedniej twardości. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Odcedzony makaron mieszamy z pokrojonym koprem oraz oliwą. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie kroimy w talarki i skrapiamy sokiem z limonki. Podobnie postępujemy z rzodkiewką i oliwkami. Na talerze wykładamy makaron, sałatę, awokado, groszek, rzodkiewkę, oliwki i przekrojone na pół jajko. Całość posypujemy kiełkami oraz czarnuszką.