Artur Grajber 3b

Sałatka w stylu tajskim z mielonej wołowiny

Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: średnie
Element wykorzystany: łopatka QMP
Sposób przygotowania: duszenie
Składniki na 4 porcje :
• Łopatka wołowa (zmielona) QMP – 800 g
• Trawa cytrynowa -3 świeże łodygi
• Świeży imbir -100 g
• Papryczka chili – 1 zielona i 1 czerwona
• Czerwona cebula -2 mniejsze
• Pomidor – 3 średniej wielkości ok. 220 g
• Ogórek świeży – 250 g
• Kolendra świeża -1 mała doniczka
• Bulion wołowy – 1 litr
• Jasny sos rybny – 2 łyżki stołowe
• Jasny sos sojowy – 4 łyżki stołowe
SPOSÓB WYKONANIA
Mięso partiami podsmażyć na lekko brązowy kolor, obrać z wierzchnich liści, odciąć końcówki trawy cytrynowej z dwóch stron i obrać imbir – wszystkie składniki dusić z mięsem, aż zmiękną ok.
1 godziny- podlewając bulionem następnie wyjąć przyprawy.
Z pomidora i ogórka wyciąć komory nasienne i pociąć je w podłużne paseczki „łódeczki”. Z kolendry poobrywać listki, imbir pociąć w bardzo drobną kosteczkę, a cebulę czerwoną w piórka. Papryczki chilli (dla lubiących super pikantny smak -pociąć w cienkie paseczki z pestkami ) – ilość papryczki dobieramy wg swojego smaku -trawę cytrynową pokroić jak najcieniej. Wszystkie składniki połączyć
z chłodnym mięsem – delikatnie mieszając.

Autor: Artur Grajber – Szef Kuchni Hotelu Sheraton

Artur Grajber 3b

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>