Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
– 1 opakowanie francuskiego sosu sałatkowego winegret Knorr,
– 1 sałata rzymska,
– 1 bakłażan,
– 1 pęczek kolendry,
– 2 sztuki marynowanej papryki,
– 1 łyżka musztardy francuskiej,
– 80 ml oliwy z oliwek,
– 4 łyżki wody,
– sok z 1/2 cytryny,
– 3 łyżki zielonych oliwek nadziewanych anchois.
Przygotowanie:
- Bakłażana umyj, pokrój w plastry, skrop oliwą (pozostaw 4 łyżki) i grilluj.
- Sałatę umyj, osusz, pokrój w szerokie paski, przełóż do salaterki. Usmażonego bakłażana i paprykę pokrój w cienkie paski. Przełóż do miski i wymieszaj razem z oliwkami. Posiekaj kolendrę, dodaj do dania.
- Aby przygotować wyraźny w smaku sos, w szklance połącz 4 łyżki oliwy, tyle samo łyżek wody, sos sałatkowy Knorr, sok z cytryny oraz musztardę. Dokładnie wymieszaj.
- Sałatę przełóż na półmisek, polej sosem, lekko wymieszaj. Potrawa najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.
Źródło: Knorr