Sałata rzymska z grillowanym bakłażanem

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

– 1 opakowanie francuskiego sosu sałatkowego winegret Knorr,

– 1 sałata rzymska,

– 1 bakłażan,

– 1 pęczek kolendry,

– 2 sztuki marynowanej papryki,

– 1 łyżka musztardy francuskiej,

– 80 ml oliwy z oliwek,

– 4 łyżki wody,

– sok z 1/2 cytryny,

– 3 łyżki zielonych oliwek nadziewanych anchois.

Przygotowanie:

  1. Bakłażana umyj, pokrój w plastry, skrop oliwą (pozostaw 4 łyżki) i grilluj.
  2. Sałatę umyj, osusz, pokrój w szerokie paski, przełóż do salaterki. Usmażonego bakłażana i paprykę pokrój w cienkie paski. Przełóż do miski i wymieszaj razem z oliwkami. Posiekaj kolendrę, dodaj do dania.
  3. Aby przygotować wyraźny w smaku sos, w szklance połącz 4 łyżki oliwy, tyle samo łyżek wody, sos sałatkowy Knorr, sok z cytryny oraz musztardę. Dokładnie wymieszaj.
  4. Sałatę przełóż na półmisek, polej sosem, lekko wymieszaj. Potrawa najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.

Źródło: Knorr

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *