Dziś polecamy Wam przepis na „Wieżyczki Caprese” przygotowane z produktami marki Saclà. Historia marki rozpoczęła się w ponad 75 lat temu w małym miasteczku Asti w Piemoncie, który jest “gastronomicznym” sercem północnych Włoch. To produkty przygotowywane z miłością, zaangażowaniem i dbałością o każdy składnik.
Wieżyczki Caprese
Porcja dla 4 osób Składniki:
- 1 słoiczek pomidorów suszonych Saclà
- 285 g grillowanych w oliwie bakłażanów
- 2×125 g sera Mozzarella
- Oliwa z oliwek Extra Vergine
- 1 łyżeczka Pesto alla genovese Saclà
- Sóli pieprz do smaku
- Bazylia/oregano
Przygotowanie:
Pokrój mozzarellę na plastry grubości ok 5 mm. Pomidory i bakłażana odsącz z zalewy. Przygotuj wieżyczki – plaster mozzarelli, pomidor zapiekany, bakłażan, plaster mozzarelli (tak jak na zdjęciu). Dopraw oliwą, ziołami solą i pieprzem.
Pesto alla genovese Sacla’:
Do produkcji „pesto bazyliowego” Sacla’ wykorzystuje wyłącznie świeżą bazylię, pochodzącą z upraw ze sprawdzonych upraw. Zbiory bazylii rozpoczynają się z końcem czerwca i trwają do września. Jest to też jedyny okres w roku, w którym Sacla’ produkuje pesto. Pesto Salca zawiera w swoim składzie aż 36% bazylii, oryginale sery Grano padano i Pecorino Romano oraz oliwę z oliwek Extra Vergine.
Suszone pomidory Sacla’ :
Najwyższej jakości włoskie pomidory, zbierane w regionie Puglia, zanurzone w mieszance ziół śródziemnomorskich.
Dzięki wyjątkowej dbałości o produkt podczas zbioru, pomidory charakteryzują się aromatycznym, delikatnym smakiem. Idealne jako dodatek do makaronów, mięs, serów, sałatek i kanapek.suszone pomidory.