Swoją nazwę zawdzięcza temu, że jego ziarna mają śnieżnobiałą barwę, a w trakcie gotowania wydzielają piękny, delikatny aromat przypominający kwiaty jaśminu. Oto przepis, w którym ten gatunek ryżu sprawdza się idealnie.
Poza kolorem i zapachem ryż jaśminowy wyróżnia się również tym, że po ugotowaniu nadal pozostaje sypki i nigdy się nie skleja. Stosuje się go głównie w daniach kuchni azjatyckiej, bo też pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Doskonale komponuje się z owocami morza, drobiem, ale też z rybą. I właśnie w tej ostatniej odsłonie proponuje go firma Sawex Foods – właściciel marki Britta, w której ofercie jest kilka odmian ryżu, w tym jaśminowy, dostępny w opakowaniach 4 x 100 g oraz 500 g.
Ryba z puszystym ryżem jaśminowym marki Britta
Składniki:
- 50 dkg filetów z delikatnej ryby, np. dorsza, łososia
- 1 łyżka octu
- 200g ryżu jaśminowego marki Britta
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- nieduży por
- 2 cebule
- 1/2 szklanki oleju
- spora szczypta mielonej słodkiej papryki
- 3 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu
- sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Filety pokropić octem i lekko posolić, pokroić na niewielkie porcje i odstawić na 30 min. Po tym czasie zrumienić na połowie oleju (1/4 szklanki). Warzywa obrać, umyć, pokroić w paski i poddusić na 2 łyżkach oleju, posolić. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć na sitku, dodać przecier pomidorowy, uduszone warzywa oraz usmażone porcje ryby. Risotto doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem, lekko wymieszać, przełożyć do wysmarowanego pozostałym olejem naczynia żaroodpornego i wygładzić powierzchnię. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Przed podaniem posypać rozmarynem.
Britta – od ryżu przez wafle po superżywność
Portfolio produktów marki Britta jest bardzo bogate i wszechstronne. Oprócz różnych gatunków ryżu znajdziemy w nim także wafle ryżowe. Osoby chcące schudnąć lub dbające o linię powinny zwrócić uwagę na polecany jako dodatek do mleka czy jogurtu albo sucha przekąska produkt na bazie otrębów pszennych i pełnego ziarna pszenicy pod nazwą Twój Błonnik. Ostatnio do oferty marki Britta dołączyły też dwie propozycje zaliczane do grona superfoods, czyli nasiona chia i komosa ryżowa (quinoa). Pierwsza z nowości sprawdzi się jako dodatek do deserów, sosów, owsianek, jogurtów oraz różnego rodzaju wypieków. Druga może stanowić smaczną i lekkostrawną alternatywę dla ziemniaków. Zarówno nasiona chia jak i komosa ryżowa są bogate w błonnik pokarmowy oraz białko, jednocześnie cechuje je niska zawartość cukru.
Producent: Sawex Foods
Więcej informacji na stronie: www.britta.pl