Rusza nowy sezon Doradcy Smaku

Serki śmietankowe, śmietanki, masło, kefir i twarogi ze Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol to tylko część „bohaterów” najnowszej edycji popularnego programu kulinarnego Doradca Smaku.

Emitowany na antenie stacji TVN program cieszy się dużą popularnością. I nic dziwnego, skoro swoimi przepisami dzielą się w nim najlepsi szefowie kuchni. W najnowsze edycji Doradcy Smaku potrawy będzie przygotowywał Robert Sowa, wykorzystując w nich – nie po raz pierwszy – różne produkty Mlekpolu. Obecna edycja programu jest czwartą, w której ogrywają one główną rolę.

Maślanka na pierwszy ogień
W pierwszym odcinku nowego sezonu, który zostanie wyemitowany 6 marca o godzinie 20.10 „wystąpi” Maślanka Mrągowska, która zwykle kojarzona jest jako zdrowy i orzeźwiający napój. Tym razem zostanie jednak zaprezentowana w zupełnie nowej odsłonie – Robert Sowa użyje jej bowiem do przygotowania blinów gryczanych z dipem i czerwonym kawiorem. W jedenaście kolejnych środowych wieczorów widzowie poznają bliżej świat produktów Mlekpolu, przekonają się też jak szerokie może być spektrum ich zastosowania w domowej kuchni.

U nas wcześniej niż w telewizji
Tym, którzy nie mogą się już doczekać pierwszego odcinka nowego sezonu Doradcy Smaku już teraz przedstawiamy przepis na danie, które zostanie w nim zaprezentowane.

Bliny gryczane z dipem i czerwonym kawiorem
Składnik (na 2-3 porcje):

  • 300 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 wiejskie jaja
  • 250 ml maślanki Mrągowskiej
  • 100 ml oliwy
  • 50 g masła
  • 3 łyżeczki czerwonego kawioru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypiorek do dekoracji

Dip:

  • 4 rzodkiewki
  • pomidor malinowy
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% Łaciatej
  • pieprz biały, papryka ostra mielona i sól morska do smaku

Wykonanie:
Bliny: Do miski wsypujemy mąkę gryczaną i pszenną. Wbijamy jaja, dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, wlewamy 150 ml maślanki i całość miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy jeszcze około 100 ml maślanki. Całość miksujemy na gładką masę i doprawiamy białym pieprzem. Ciasto dokładnie mieszamy za pomocą łyżki i odstawiamy na bok na 10–15 minut. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, dodajemy masło. Na gorący tłuszcz nakładamy za pomocą łyżki porcje ciasta i formujemy okrągłe bliny. Smażymy z dwóch stron około 2–3 minut do uzyskania złocistego koloru. Bliny wykładamy na ręcznik papierowy, odsączamy tłuszcz.
Dip: Rzodkiewki i szczypiorek siekamy, pomidor kroimy w kostkę. Do miski wkładamy kwaśną śmietanę, dodajemy rzodkiewkę, pomidory, szczypiorek. Doprawiamy ostrą papryką. Całość mieszamy. Doprawiamy solą morską i jeszcze raz mieszamy.
Na talerzu układamy bliny, z boku nakładamy dip. Na dip nakładamy czerwony kawior. Dekorujemy szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *