Rozwiń swoją pasję do wina z Polish Wine Academy

Marzy Wam się niezwykła przygoda z winem? Kochacie wino? Jeśli tak, to może warto poszerzyć swoją wiedzę na temat picia wina, rozpoznawania poszczególnych szczepów winnych oraz nauczyć się dopasować wino do konkretnego dania… . Istotna w degustacji wina jest temperatura jego podania. Potocznie panuje opinia, że wino czerwone serwujemy w temperaturze pokojowej. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, czy temperatura w naszym pokoju i np. na Allasce jest taka sama…?

Wiadomo, że nawet nie najlepsze wino w dobrym towarzystwie zawsze nam smakuje lepiej 🙂 Jeśli jednak chcielibyśmy wykorzystać wszystkie swoje zmysły i delektować się nie tylko wyglądem i smakiem, ale również aromatem wina, może czas na kurs poprowadzony przez profesjonalnego somelliera.

My mieliśmy przyjemność poznać Pana Andrzeja Strzelczyka, który swoją przygodę z winem rozpoczął w 2003 roku, a na co dzień pracuje jako sommelier w hotelu Mamaison Le Regina Warsaw w restauracji La Rotisserie. Dotychczasowa praca w hotelach pięciogwiazdkowych pozwoliła mu zrozumieć potrzeby klientów oraz odpowiadać na nie serwisem na najwyższym poziomie.

Andrzej jest ośmiokrotnym finalistą Mistrzostw Polski Sommelierów. W roku 2012 zdobył tytuł po raz pierwszy. W roku kolejnym powtórzył sukces, dzięki czemu miał okazję reprezentować Polskę na mistrzostwach Europy w Sanremo. W roku 2015 zdał egzamin międzynarodowego stowarzyszenia sommelierów ASIDiploma Association de la Sommellerie Internationale. W tym samym czasie zakończył program Diploma in Wines and Spirits w Weinakademie Österreich w Rust w Austrii uzyskując również tytuł ‘Weinakademiker’. Rok później, po akceptacji Wine and Spirit Education Trust w Londynie, rozpoczął prowadzenie kursów WSET w Polsce jako Polish Wine Academy.

2016-10-27_andrzej_strzelczyk_kurs_76_jestien_2016_jestien_2016Wine and Spirit Education Trust (WSET) to organizacja powstała w 1969 roku, której celem było oferowanie wysokiej jakości edukacji w zakresie wiedzy o winie na rynku Wielkiej Brytanii. Dzisiaj WSET to największa międzynarodowa jednostka szkoleniowa zajmująca się edukacją w dziedzinie wina i mocnych alkoholi. Kursy WSET oferowane są w ponad 70 krajach na całym świecie, zarówno dla branży winiarskiej i gastronomicznej, jak również zainteresowanych konsumentów. Dyplomy WSET są rozpoznawane na całym świecie. Dla zachowania wysokiej jakości i standardów, zajęcia prowadzone są wyłącznie przez akredytowanych przedstawicieli i zatwierdzonych instruktorów.

Polish Wine Academy jest akredytowanym przedstawicielem WSET oferującym kursy na poziomie:

WSET Level 1 Award in Wines to podstawowy kurs wiedzy o winie.

2016-10-27_andrzej_strzelczyk_kurs_96_jestien_2016_jestien_2016

  • Pozwala swobodnie rozpoznawać najważniejsze style, rodzaje i szczepy wina. Uczestnicy maja szansę zrozumieć różnice w sposobie produkcji różnych rodzajów win, spróbować win produkowanych w odmienny sposób, poznać najważniejsze wina świata i podstawy odczytywania etykiet winiarskich.
  • Ważnym elementem zajęć jest łączenie wina i smaków jedzenia, a tu ćwiczenie doboru wina do potrawy z menu.
  • W czasie zajęć degustowanych jest dziesięć win.
  • Kurs to dwa spotkania po 4 godziny, zakończone egzaminem testowym.
  • Osoba, która zda przygotowany i sprawdzany w Londynie egzamin, otrzymuje certyfikat wystawiany przez WSET London – największą szkołę winiarską na świecie, której Polish Wine Academy jest przedstawicielem.
  • Dla kogo?
  • Dla entuzjastów i początkujących pasjonatów wina, a także osób rozpoczynających pracę w branży winiarskiej lub gastronomicznej, kelnerów, pracowników baru.WSET Level 2 Award in Wines & Spirits
  • 2016-10-27_andrzej_strzelczyk_kurs_106_jestien_2016_jestien_2016
  • Ponad 24 godziny wspólnej nauki ( siedem spotkań) i ponad czterdzieści pięć przetestowanych win oraz dodatkowe godziny nauki własnej (zalecane 12 godzin) pozwala czuć się swobodnie w większości sytuacji związanych z winem.
  • WSET Poziom 2 to kurs rozszerzający wiedzę o winach i alkoholach. Kurs pomaga swobodnie rozpoznawać wina:
  • na etapie czytania etykiety w sklepie/u importera, czy nazwy w menu restauracji – rozumieć konsekwencje informacji na etykiecie (co będzie oznaczał dany szczep z danego kraju, apelacja, produkcja określoną metodą)
  • na etapie degustacji rozumieć dlaczego wino nam smakuje lub nie i czy jest to typowe dla takiego wina, czy wynika z innych czynników.

Dla kogo?
Dla ludzi z branży HoReCa, profesjonalnych sprzedawców, restauratorów, handlowców i kelnerów, sommelierów oraz dla pasjonatów wina, którzy chcą rozwijać swoją wiedzę o winie.

  • Ludziom z branży pomoże zarządzać kartą win lub sprzedawać wina, pasjonatom czuć się pewnie w większości sytuacji związanych z wybieraniem, dobieraniem i smakowaniem wina.2016-10-27_andrzej_strzelczyk_kurs_27_jestien_2016_jestien_2016WSET Level 3 Award in Wines & Spirits
  • Zaawansowany kurs wiedzy o winie, kończący się egzaminem teoretycznym (test i pytania otwarte) i praktycznym (degustacja w ciemno).
  • Kurs przeznaczony dla osób profesjonalnie zajmujących się winem lub entuzjastów chcących zasadniczo pogłębić swoją wiedzę.
  • Program zakłada omówienie metod produkcji win i mocnych alkoholi oraz wnikliwą analizę wszystkich istotnych regionów i szczepów winiarskich świata.
  • Zajęcia, podręcznik, materiały dodatkowe i samodzielna nauka między sesjami mają pozwolić nie tylko z sukcesem zdać egzamin, ale również być ekspertem w zakresie win i alkoholi.
  • Ukończenie tego kursu jest wymogiem wstąpienia do programu WSET Diploma. Kurs prowadzony jest w języku polskim. Wszystkie materiały edukacyjne oraz egzamin są w języku angielskim. Kurs obejmuje 35 godzin zajęć + egzamin. Obejmuje dwa 3,5 godzinne spotkania w tygodniu i kończy się egzaminem. Zalecane jest aby uczniowie poświęcili min. 54 godzin przygotowań pozalekcyjnych przed egzaminem. Podczas kursu zdegustowanych zostanie siedemdziesiąt sześć win oraz sześć mocnych alkoholi. Podczas spotkań zostanie zapewniony posiłek dla uczestników.
  • 2.5 godzinny egzamin składa się z pięćdziesięciu pytań wielokrotnego wyboru, czterech krótkich pytań w formie eseju oraz degustacji w ciemno dwóch win.

Wszystkie materiały szkoleniowe oraz egzamin dostępne są w języku angielskim, natomiast zajęcia i degustacje prowadzone są w języku polskim.

Degustacja win prowadzona jest w szkle firmy RIEDEL, specjalizującej się w produkcji szkła od 1756 roku, które w doskonały sposób oddaje jego smak. Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, jak bardzo ważne w całym procesie degustacji jest właśnie szkło. Degustowanie wina w różnych kieliszkach dedykowanych do konkretnego rodzaju wina ma na celu pokazanie i uświadomienie, jak wielkie różnice potrafi dać użyte szkło podczas degustacji.

img_3063 img_3064

Kursy odbywają się w prestiżowej lokalizacji hotelu Mamaison Le Regina.

Szczegółowe informacje dotyczące programu kursów, terminów oraz cen znajdziecie na stronie: http://andrzejstrzelczyk.pl/polish-wine-academy/

u2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *