Rozsmakuj się w Adżarii

Adżaria  to jeden z najbardziej urokliwych regionów Gruzji, położonych tuż przy granicy z Turcją nad Morzem Czarnym, w południowo-zachodniej części kraju. Adżaria jest autonomiczną częścią Gruzji – ma swoją flagę i odrębną administrację zlokalizowaną w stolicy regionu Batumi, które pod względem architektonicznego rozmachu przypomina momentami Las Vegas. Ale Batumi to tylko część prawdy o Adżarii, która często jest określana jako „Gruzja w pigułce”. Znajdziemy tutaj i góry i morze oraz wszelkie gruzińskie przysmaki. Na pewno nie rozczarujemy się też tutejszym winem.
Batumi – Perła Morza Czarnego
To stupięćdziesięciotysięczne miasto jest stolicą regionu Adżarii. Znajdziecie w nim z jednej strony duży port, a z drugiej ciągnący się wzdłuż plaży bulwar. Dojeżdżając do Batumi od strony Kutaisi można zobaczyć przecudną panoramę miasta.

Batumi szybko się zmienia. W mieście widać ogrom nowych inwestycji. Warto przyjrzeć się wieży alfabetu, czy górującemu nad miastem budynkowi Uniwersytetu Technicznego z charakterystyczną szpiczastą wieżą i diabelskim młynem zainstalowanym przy samej górze.

Batumi_Skyline
TOP 10 potraw, które musisz spróbować w Adżarii
Gruzja znana jest ze swojej kuchni oraz gościnności. To tutaj możemy doświadczyć Supry czyli uczty skomponowanej z licznych dań, prowadzonej tradycyjnie przez tomadę, czyli osobę odpowiedzialną za toasty a także rozrywkę podczas posiłku. Tradycyjne potrawy gruzińskie to Satsivi, Mtsvadi, Khachapuri, Mchadi, Khinkali, Chkmeruli, Pkhali. Są one oczywiście obecne w lokalnej kuchni adżarskiej. To na co szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę będąc w Adżarii to:
10. Ser adżarski
W Adżarii produkuje się kilka rodzajów serów. Tym najbardziej typowym jest produkowany w regionie górskim o charakterystycznej postrzępionej strukturze. ajarian-cheese

 

9. KAIMAGI
Kaimagi to śmietana używana do podkreślenia smaków wielu potraw adżarskich. Świetnie pasuje do serów oraz tradycyjnego chleba gruzińskiego.kaimagi-mchadi
8. BORANO
Borano to bardzo sycące danie skladające się w głównej mierze z masła oraz jajek. Zapieka się je w glinianym naczyniu zwanym ketsi. Idealnie komponuje się z chlebem i białym winem lokalnej produkcji.borano
7. MALAKHTO
Malakhto sklada się z gotowanej fasoli połączonej z orzechami oraz przyprawami. Podawane jest ze specjalnym sosem z zielonych winogron, który nadaje daniu niepowtarzalny smak.malakhto
6. IAKHNI
Danie mięsne z dużą ilością przypraw pochodzące z region Kobuleti.iakhni

 

5. ACHMA
Achma to adżarska odmiana khachapuri, która przypomina lazanię przełożoną serem i masłem.achma
4. Kawa z baklawą
Warto wybrać się nad morze i zasiąść do tradycyjnej parzonej kawy podawanej z lokalna baklawą.sand-coffee-baklava

 

3. Wino adżarskie
Nieopodal Batumi mieści się region Keda, który jest winiarskim sercem Adżarii. To z tego miejsca dostarczane są najbardziej znane wina Tsolikauri (białe) oraz Chkhaveri (różowe).ajarian-wine-chkhaveri-tsolikauri
2. SINORI
Sinori to cienki chlebek/naleśnik zanurzony w twarogu, śmietanie oraz maśle.ajarian-wine-chkhaveri-tsolikauri
1. KHACHAPURI ADŻARSKIE
Prawdopodobnie najbardziej popularne danie w Batumi i całej Adżarii. Jest to chleb w kształcie wrzeciona, wypełniony serem, z kawałkiem masła i bardzo często z surowym jajkiem. Istnieje specjalna technika jedzenia tego dania: rękami oderwij mały kawałek z boku, wymieszaj nim masło, ser i jajko, następnie nabierz nim zawartość. Można je jeść na śniadanie, obiad czy kolację.ajarian-khachapuri
Jak dotrzeć do Adżarii?
Z Polski do Gruzji latają obecnie LOT i węgierski Wizz Air. Z tych opcji polecamy wam wybranie taniej linii – LOT lata bowiem do Tbilisi, a Wizz Air do położonego znacznie bliżej Adżarii (2,5 godziny drogi od Batumi) – Kutaisi. Węgierska linia lata do Kutaisi z Warszawy i Katowic. Z lotniska do Batumi najlepiej zaś przedostać się marszrutką.

Weekendowi Podróżnicy

Izabela Idzikowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *