Adżaria to jeden z najbardziej urokliwych regionów Gruzji, położonych tuż przy granicy z Turcją nad Morzem Czarnym, w południowo-zachodniej części kraju. Adżaria jest autonomiczną częścią Gruzji – ma swoją flagę i odrębną administrację zlokalizowaną w stolicy regionu Batumi, które pod względem architektonicznego rozmachu przypomina momentami Las Vegas. Ale Batumi to tylko część prawdy o Adżarii, która często jest określana jako „Gruzja w pigułce”. Znajdziemy tutaj i góry i morze oraz wszelkie gruzińskie przysmaki. Na pewno nie rozczarujemy się też tutejszym winem.
Batumi – Perła Morza Czarnego
To stupięćdziesięciotysięczne miasto jest stolicą regionu Adżarii. Znajdziecie w nim z jednej strony duży port, a z drugiej ciągnący się wzdłuż plaży bulwar. Dojeżdżając do Batumi od strony Kutaisi można zobaczyć przecudną panoramę miasta.
Batumi szybko się zmienia. W mieście widać ogrom nowych inwestycji. Warto przyjrzeć się wieży alfabetu, czy górującemu nad miastem budynkowi Uniwersytetu Technicznego z charakterystyczną szpiczastą wieżą i diabelskim młynem zainstalowanym przy samej górze.
TOP 10 potraw, które musisz spróbować w Adżarii
Gruzja znana jest ze swojej kuchni oraz gościnności. To tutaj możemy doświadczyć Supry czyli uczty skomponowanej z licznych dań, prowadzonej tradycyjnie przez tomadę, czyli osobę odpowiedzialną za toasty a także rozrywkę podczas posiłku. Tradycyjne potrawy gruzińskie to Satsivi, Mtsvadi, Khachapuri, Mchadi, Khinkali, Chkmeruli, Pkhali. Są one oczywiście obecne w lokalnej kuchni adżarskiej. To na co szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę będąc w Adżarii to:
10. Ser adżarski
W Adżarii produkuje się kilka rodzajów serów. Tym najbardziej typowym jest produkowany w regionie górskim o charakterystycznej postrzępionej strukturze.
9. KAIMAGI
Kaimagi to śmietana używana do podkreślenia smaków wielu potraw adżarskich. Świetnie pasuje do serów oraz tradycyjnego chleba gruzińskiego.
8. BORANO
Borano to bardzo sycące danie skladające się w głównej mierze z masła oraz jajek. Zapieka się je w glinianym naczyniu zwanym ketsi. Idealnie komponuje się z chlebem i białym winem lokalnej produkcji.
7. MALAKHTO
Malakhto sklada się z gotowanej fasoli połączonej z orzechami oraz przyprawami. Podawane jest ze specjalnym sosem z zielonych winogron, który nadaje daniu niepowtarzalny smak.
6. IAKHNI
Danie mięsne z dużą ilością przypraw pochodzące z region Kobuleti.
5. ACHMA
Achma to adżarska odmiana khachapuri, która przypomina lazanię przełożoną serem i masłem.
4. Kawa z baklawą
Warto wybrać się nad morze i zasiąść do tradycyjnej parzonej kawy podawanej z lokalna baklawą.
3. Wino adżarskie
Nieopodal Batumi mieści się region Keda, który jest winiarskim sercem Adżarii. To z tego miejsca dostarczane są najbardziej znane wina Tsolikauri (białe) oraz Chkhaveri (różowe).
2. SINORI
Sinori to cienki chlebek/naleśnik zanurzony w twarogu, śmietanie oraz maśle.
1. KHACHAPURI ADŻARSKIE
Prawdopodobnie najbardziej popularne danie w Batumi i całej Adżarii. Jest to chleb w kształcie wrzeciona, wypełniony serem, z kawałkiem masła i bardzo często z surowym jajkiem. Istnieje specjalna technika jedzenia tego dania: rękami oderwij mały kawałek z boku, wymieszaj nim masło, ser i jajko, następnie nabierz nim zawartość. Można je jeść na śniadanie, obiad czy kolację.
Jak dotrzeć do Adżarii?
Z Polski do Gruzji latają obecnie LOT i węgierski Wizz Air. Z tych opcji polecamy wam wybranie taniej linii – LOT lata bowiem do Tbilisi, a Wizz Air do położonego znacznie bliżej Adżarii (2,5 godziny drogi od Batumi) – Kutaisi. Węgierska linia lata do Kutaisi z Warszawy i Katowic. Z lotniska do Batumi najlepiej zaś przedostać się marszrutką.
Izabela Idzikowska