Różne patenty na owoce

Przez długie tygodnie z utęsknieniem czekaliśmy na świeże, soczyste owoce. Już są! Najlepiej smakują oczywiście te prosto z krzaka czy z drzewa, ale istnieje mnóstwo innych sposobów, dzięki którym truskawki i inne owoce nigdy się nie znudzą.

Desery, koktajle, soki, sałatki, konfitury, dżemy, tarty…  każdy z pewnością ma swoje ulubione napoje i wypieki z udziałem owoców. Warto zaopatrzyć się w potrzebne akcesoria kuchenne, dzięki którym w pełni wykorzystamy sezon na nie.

Jako przekąska
Najprościej często znaczy najlepiej. Świeże, soczyste truskawki czy czereśnie są najsmaczniejsze bez żadnych dodatków. Przygotowując je do podania można wykorzystać akcesoria marki Praktyczna w modnym miętowym kolorze – np. miskę cedzakową z sitkiem, która stanie się ozdobą kuchni, ale też będzie praktycznym ułatwieniem w codziennych czynnościach. Jest lekka, poręczna i odporna na uszkodzenia i działanie wilgoci. Intensywnie czerwone owoce pięknie prezentować się w emaliowanym kubeczku Majolica Emalia Polska Pleszew. Ręcznie stworzony wzór to kunsztowne, a przy tym delikatne ornamenty w niebieskim odcieniu, które łączą w sobie modny styl i ciepło rodzinnego domu.

Owocowe orzeźwienie
Napoje na bazie lub z dodatkiem owoców doskonale ugaszą pragnienie w gorące dni, a dodatkowo dostarczą sporej dawki witamin. I oczywiście zachwycą smakiem, orzeźwiającym z naturalną nutą słodyczy. Bardzo prosta w przygotowaniu jest owocowa lemoniada – wystarczy dodać do wody pokrojone, ulubione owoce, listki mięty, odrobinę miodu do smaku. Najlepiej podawać ją schłodzoną, np. w dzbanku Kufra marki Bormioli Rocco, wyposażonym we wkład chłodzący. Na spotkanie w większym gronie przyda się stylowy słój z kranem, np. Florina Collin z tłoczonymi w szkle emblematami. Kranik ze specjalnym zabezpieczeniem zapewnia wygodne i łatwe nalewanie. Podczas letnich spotkań nieodzowne będą też szklanki. W ich klimat świetnie wpisują się Florina Summer Party z kolorowymi przykrywkami i słomkami.

Ekspresowe koktajle i soki
Owoce stanowią również świetną bazę do koktajli, które trudno przygotować bez dobrej jakości blender. Model ręczny Botti Elmas pomoże szybko przygotować pyszny owocowy shake lub sycące smoothie. Wyposażony w wysokiej jakości cztery stalowe noże w dwóch stopniach prędkości, jest wytrzymały i wygodny w użyciu. Ma wysoką moc (700 W), która pozwala mu skruszyć nawet lód. Domową produkcję naturalnych, zdrowych soków umożliwi natomiast sokownik marki Florina. Naczynie jest dostępne w dwóch pojemnościach 5 l i 8 l. Poszczególne jego elementy wykonane zostały z najwyższej jakości stali nierdzewnej 18/10. Odpowiednia grubość ścianek i wielowarstwowe dno sprawiają, że sokownik szybko się nagrzewa oraz utrzymuje stałą temperaturę wewnątrz. Dzięki temu przyrządzanie w nim soku trwa od 30 minut do godziny.

Lato w słoiku
Nic nie może się równać w smaku z domowymi, owocowymi przetworami. Dżemy czy konfitury można przygotować w naczyniach emaliowanych. Wykonane są z one wysokiej jakości surowca, który hamuje rozwój drobnoustrojów, a ich gładka powierzchnia zapobiega osadzaniu się resztek i rozwojowi bakterii. Co ważne, emalia nie wchodzi w żadne reakcje z żywnością, nie zmienia jej zapachu ani smaku. To garnki o wyjątkowej trwałości – odporne na działanie detergentów czy wysokich temperatur. Naczynia Emalia Polska Pleszew wyróżnia dodatkowo piękne wzornictwo, przywodzące na myśl tradycyjną kuchnię mam i babć. Do przechowywania dżemów i konfitur niezbędne będą szczelne słoiki np. Fido marki Bormioli Rocco. Mają one różne kształty i rozmiary, a wszystkie wykonane zostały z wysokiej jakości szkła. Pokrywka posiada pałąkowe zamknięcie z metalu oraz uszczelkę, dzięki czemu zawartość nie utraci świeżości ani aromatu.

A może coś na słodko?
Sezon na owoce to również idealny czas dla wszystkich wielbicieli domowych słodkości. Truskawki ze śmietaną, lody z dodatkiem owoców, galaretki, gęste musy najlepiej podać w efektownych pucharkach Bormioli Rocco Bahia. Naczynia te łączą w sobie dwa kolory szkła: błękitne i zielone. Dodatkowo zachwycają secesyjnymi, roślinnymi wzorami. Gwarancję sukcesu przy pieczeniu owocowych tart da dobrej jakości, nieprzywierająca forma. Może nią być odporna na wysokie temperatury i łatwa w czyszczeniu silikonowa forma Florina Anide.

Ceny wymienionych w tekście naczyń i akcesoriów wyglądają następująco:

  • miska cedzakowa z sitkiem Praktyczna – 15,90 zł;
  • kubek Emalia Polska Pleszew Majolica – 24,50 zł;
  • dzbanek z wkładem chłodzącym Bormioli Rocco Kufra – 25,90 zł;
  • słój z kranem Florina Collin – 19,90 zł;
  • szklanka Florina Summer Party – 4,50 zł;
  • blender Botti Elmas – 79,00 zł;
  • sokownik Florina (5l/8l) – 98,90 zł/129,90 zł;
  • garnek Emalia Polska Pleszew Majolica 5,5 l – 39,90 zł;
  • słoik Bormioli Rocco Fido 0,5 l – 11,50 zł;
  • pucharki Bormioli Rocco Bahia – 25,50 zł za 2 szt.;
  • forma do tarty Florina Anide – 15,50 zł.

Wszystkie dostępne są w sklepie internetowym www.zasmakujradosci.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *