Pomysłów na rozgrzewające napoje jest mnóstwo. Smaczne, a jednocześnie zdrowe i energetyczne będą na pewno te, do których dodamy bakalie. Przedstawiamy trzy propozycje tego typu przygotowane przez firmę Bakalland. W każdym napoju wykorzystane zostały Złote Owoce, czyli miechunka peruwiańska zaliczana do superfood; każdy będzie doskonały na zimowe wieczory spędzone z przyjaciółmi lub z ulubioną książką czy filmem.
Składniki:
- 3-4 łyżeczki liściastej herbaty
- 1 litr wody
- 60 g Złotych owoców Bakalland
- 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
- 100 g moreli Bakalland
- świeża mięta
Wykonanie:
Wodę gotujemy w imbryku (lub małym rondelku) i dosypujemy do niej liście herbaty. Następne do wywaru dodajemy rodzynki, morele oraz Złote owoce i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Gotową herbatę przecedzamy i przelewamy do małych szklanek, do ozdoby dodajemy liście mięty.
Aromatyczny kompot z suszonych owoców
Składniki:
- 2 litry wody
- 60 g Złotych Owoców Bakalland
- 100 g moreli Bakalland
- 100 śliwek Bakalland
- sok z połowy cytryny
- świeża mięta
- imbir
Wykonanie:
Owoce moczymy w wodzie przez około 15 minut. Następnie dodajemy starty imbir i gotujemy przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie, dodajemy sok z cytryny i świeżą miętę.
Gorąca czekolada z dodatkiem Złotych Owoców
Składniki:
- litr mleka
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 60 g Złotych Owoców Bakalland
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
- szczypta chili
Wykonanie:
Mleko razem ze 100 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku. Dodajemy cukier, cynamon, szczyptę chili. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Czekoladę siekamy na małe kawałki i delikatnie wsypujemy do gorącego mleka, cały czas mieszając do momentu aż czekolada będzie gładka i kremowa. Gotową czekoladę przelewamy do kubków. W osobnym naczyniu podgrzewamy Złote owoce z sokiem, do momentu uzyskania gładkiej masy. Na koniec wszystko możemy delikatnie zblendować. Pozostałe 100 ml śmietanki ubijamy i ozdabiamy nią napój. Wszystko polewamy konfiturą z miechunki peruwiańskiej.