Herbata, kompot i czekolada z bakaliami

Pomysłów na rozgrzewające napoje jest mnóstwo. Smaczne, a jednocześnie zdrowe i energetyczne będą na pewno te, do których dodamy bakalie. Przedstawiamy trzy propozycje tego typu przygotowane przez firmę Bakalland. W każdym napoju wykorzystane zostały Złote Owoce, czyli miechunka peruwiańska zaliczana do superfood; każdy będzie doskonały na zimowe wieczory spędzone z przyjaciółmi lub z ulubioną książką czy filmem.

Herbata z Turcji rodem

Składniki:

  • 3-4 łyżeczki liściastej herbaty
  • 1 litr wody
  • 60 g Złotych owoców Bakalland
  • 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
  • 100 g moreli Bakalland
  • świeża mięta

Wykonanie:
Wodę gotujemy w imbryku (lub małym rondelku) i dosypujemy do niej liście herbaty. Następne do wywaru dodajemy rodzynki, morele oraz Złote owoce i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Gotową herbatę przecedzamy i przelewamy do małych szklanek, do ozdoby dodajemy liście mięty.

Aromatyczny kompot z suszonych owoców

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 60 g Złotych Owoców Bakalland
  • 100 g moreli Bakalland
  • 100 śliwek Bakalland
  • sok z połowy cytryny
  • świeża mięta
  • imbir

Wykonanie:
Owoce moczymy w wodzie przez około 15 minut. Następnie dodajemy starty imbir i gotujemy przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie, dodajemy sok z cytryny i świeżą miętę.

Gorąca czekolada z dodatkiem Złotych Owoców

Składniki:

  • litr mleka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 60 g Złotych Owoców Bakalland
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta chili

Wykonanie:
Mleko razem ze 100 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku. Dodajemy cukier, cynamon, szczyptę chili. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Czekoladę siekamy na małe kawałki i delikatnie wsypujemy do gorącego mleka, cały czas mieszając do momentu aż czekolada będzie gładka i kremowa. Gotową czekoladę przelewamy do kubków. W osobnym naczyniu podgrzewamy Złote owoce z sokiem, do momentu uzyskania gładkiej masy. Na koniec wszystko możemy delikatnie zblendować. Pozostałe 100 ml śmietanki ubijamy i ozdabiamy nią napój. Wszystko polewamy konfiturą z miechunki peruwiańskiej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *