Jesień to czas kiedy sięgamy po ciepłe swetry, zaprzyjaźniamy się na nowo z parasolem, szalikiem i czapką. Mamy też apetyt na zupełnie inne potrawy. Jakie? Takie które, rozgrzeją nad od środka i dodadzą energii.
Podczas gdy latem chętnie jemy lekkie sałatki, chłodniki i świeże owoce, jesienią nasze preferencje wyraźnie się zmieniają. W chłodne, deszczowe dni marzą nam się potrawy dobrze przyprawione, gęste i pożywne potrawy. Przepisy na dwie tego typu propozycje przedstawiamy poniżej.
Jednogarnkowe danie z kiełbasą
- ½ kg kiełbasy wiejskiej z kurczaka marki Konspol Natura
- 1 duża czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki zmielonego kuminu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
Kroimy cebulę w piórka i razem z pokrojonym czosnkiem szklimy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Stopniowo dodajemy pokrojoną w kostki kiełbasę wiejską z kurczaka marki Konspol Natura. Kroimy paprykę i dodajemy do reszty. Przyprawiamy i dokładamy koncentrat pomidorowy, fasolkę i pomidory. Gotujemy przez 20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Pachnący garnuszek
Składniki:
- 0,7 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 0,5 kg kiełbasek śląskich marki Konspol
- 4 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 50 ml ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki musztardy stołowej
- mielona słodka papryka, sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Do garnka z oliwą z oliwek wrzucamy pokrojone w kawałki kiełbaski śląskie, posiekane w piórka cebule, liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę mielonej słodkiej papryki i smażymy pod przykryciem przez około 5 minut. Dodajemy musztardę, ciemny sos sojowy, garść natki pietruszki i około 250 ml wody. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki razem z sokiem. Gotujemy około 5 minut, by smaki się połączyły. Na koniec dodajemy ugotowane osobno ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Delikatnie mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą.
Więcej informacji o Grupie Konspol oraz oferowanych przez nią produktach na stronie: www.konspol.com.pl