Rozgrzewające dania z kiełbasą, warzywami i aromatycznymi przyprawami

Jesień to czas kiedy sięgamy po ciepłe swetry, zaprzyjaźniamy się na nowo z parasolem, szalikiem i czapką. Mamy też apetyt na zupełnie inne potrawy. Jakie? Takie które, rozgrzeją nad od środka i dodadzą energii.

Podczas gdy latem chętnie jemy lekkie sałatki, chłodniki i świeże owoce, jesienią nasze preferencje wyraźnie się zmieniają. W chłodne, deszczowe dni marzą nam się potrawy dobrze przyprawione, gęste i pożywne potrawy. Przepisy na dwie tego typu propozycje przedstawiamy poniżej.

Jednogarnkowe danie z kiełbasą

 
Składniki:

  • ½ kg kiełbasy wiejskiej z kurczaka marki Konspol Natura
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki zmielonego kuminu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:
Kroimy cebulę w piórka i razem z pokrojonym czosnkiem szklimy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Stopniowo dodajemy pokrojoną w kostki kiełbasę wiejską z kurczaka marki Konspol Natura. Kroimy paprykę i dodajemy do reszty. Przyprawiamy i dokładamy koncentrat pomidorowy, fasolkę i pomidory. Gotujemy przez 20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Pachnący garnuszek

Składniki:

  • 0,7 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 0,5 kg kiełbasek śląskich marki Konspol
  • 4 liście laurowe
  •  kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki musztardy stołowej
  • mielona słodka papryka, sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Do garnka z oliwą z oliwek wrzucamy pokrojone w kawałki kiełbaski śląskie, posiekane w piórka cebule, liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę mielonej słodkiej papryki i smażymy pod przykryciem przez około 5 minut. Dodajemy musztardę, ciemny sos sojowy, garść natki pietruszki i około 250 ml wody. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki razem z sokiem. Gotujemy około 5 minut, by smaki się połączyły. Na koniec dodajemy ugotowane osobno ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Delikatnie mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą.

Więcej informacji o Grupie Konspol oraz oferowanych przez nią produktach na stronie: www.konspol.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *