Rozbudź swoje kubki smakowe z Larą Gessler

Nie masz pomysłu, jak spędzić zimowy wieczór? Pozwól sobie na odrobinę błogiego lenistwa i rozsiądź się na kanapie z ulubioną książką bądź serialem. A może szukasz niebanalnego pomysłu na spotkanie z bliskimi? W obu przypadkach jest coś, co sprawdzi się idealnie – pieczony ser albo deska serów! Choć przez niektórych sery są niedoceniane, to ich prostota w przygotowaniu oraz niebanalny smak wkupią się w łaski nawet najbardziej wymagających. Deska serów rozkręci  spotkanie, a gorący ser z piekarnika rozgrzeje kubki smakowe wszystkich gości. Przepis na niego przygotowała sama Lara Gessler – znana restauratorka i ambasadorka marek włoskich wód mineralnych: S.Pellegrino i Acqua Panna.

 

Celebruj czas jedzenia

Bez względu na to, czy przygotujesz serową ucztę tylko dla siebie, czy dla bliskichm pamiętaj o celebrowaniu chwili. Taki pomysł sprawdzi się przy każdej okazji, niezależnie od okoliczności czy miejsca. Nie chodzi przecież tylko o samo jedzenie, ale o całokształt kulinarnego doświadczenia i pozytywne emocje mu towarzyszące. Dlatego warto przygotować pieczony ser, którego aromat wypełni cały dom i wyostrzy zmysły. Przepis Lary Gessler – znanej restauratorki i autorki książek kulinarnych – nie wymaga wiele czasu ani wybitnych umiejętności, a z pewnością zachwyci wszystkich gości. Jak sama zdradziła, ten prosty, choć niebanalny pomysł to niezawodny sposób na poprawę samopoczucia: „Kiedy aura na zewnątrz jest niesprzyjająca, to nic nie poprawia humoru tak, jak pyszne jedzenie!”

 

Zapiekany ser pleśniowy według Lary Gessler

Składniki:

  • ser pleśniowy (najlepiej taki w drewnianym opakowaniu, w innym wypadku należy użyć kokilki do zapiekania)
  • 2-3 małe ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • szczypta soli (najlepiej z tzw. „kwiatu soli”)
  • suszone gałązki tymianku
  • łyżeczka cukru
  • pół litra wody

Sposób przygotowania:

Obrać ząbki czosnku, pogotować je w osolonej i osłodzonej wodzie przez 2 minuty. Pourywać kilka gałązek tymianku. Ser obrać z papierka, ale zostawić w drewnianym opakowaniu. Zrobić głębokie nacięcia w serze, włożyć do nich ząbki czosnku i część tymianku. Na wierzchu posypać ser resztą tymianku, szczyptą soli i dodać miód. Nagrzać piekarnik do 180 stopni (góra i dół) i piec ser przez ok. 20 minut.

Kluczem jest zróżnicowanie

Na każdą okazję sprawdzi się także deska serów. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne, nie wymaga też wielu naczyń. Ważna jest ilość podanych rodzajów sera, warto zatem zastanowić się, jakie wybierzemy. Lepiej postawić na większe zróżnicowanie w gatunkach, a mniejsze gramatury. To zdecydowanie zapewni niesamowitą podróż po walorach smakowych. Miękka i słodka gouda, twardy parmezan, pleśniowy camembert czy chevre z koziego mleka – tutaj jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. Ta sama zasada odnosi się do wędlin – włoskie salami, aromatyczne prosciutto czy francuska andouille niesamowicie dopełnią smaku. Równie ważne są dodatki, takie jak winogrona, żurawina, miód czy pomidorki koktajlowe, które zrównoważą słoność, wnosząc słodycz. Warto podać też kilka typów chleba – zaczynając od klasycznej bagietki, przez pumpernikiel i paluszki grissini, a kończąc na chlebie na zakwasie. Całość charakteryzuje się prostotą, która przekłada się na prawdziwe bogactwo doznań smakowych.

 

Kluczowy element

Na kulinarnej uczcie nie może zabraknąć wody. Ta odpowiednio dobrana nie tylko dopełni smak dań, ale też pozwoli odpocząć kubkom smakowym między przekąskami. Warto sięgnąć po gazowaną naturalną wodę mineralną S.Pellegrino z włoskich Alp. Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi (który zawdzięcza zawartości minerałów), będzie stanowiła ciekawe uzupełnienie, wyraźnie podkreślając smak sera i towarzyszących mu dodatków. Zawarte w tej wodzie delikatne bąbelki mogą też odświeżyć podniebienie. Jeżeli natomiast preferujemy wodę niegazowaną o delikatnym i aksamitnym smaku, możemy sięgnąć po pochodzącą z Toskanii naturalną wodę mineralną Acqua Panna, która będzie spokojnym, lecz niepospolitym tłem dla konsumpcji.

 

O Nestlé Waters na świecie
Nestlé Waters działa w 26 krajach, produkcja odbywa się w 49 zakładach, w których pracuje blisko 21 tysięcy pracowników. W portfolio Nestlé Waters znajduje się 48 unikatowych marek (od naturalnych wód mineralnych po wody stołowe), włączając w to markę wody Nestlé Pure Life, wodę Acqua Panna, wody gazowane Perrier i S.Pellegrino oraz rozlewaną w Polsce naturalną wodę mineralną Nałęczowianka Poprzez te marki Nestlé Waters zachęca całe rodziny do picia większej ilości wody oraz napojów na bazie naturalnych składników, współpracuje z lokalnymi społecznościami, by chronić wspólne zasoby wodne, a także opracowuje kompleksowe rozwiązania w zakresie opakowań z tworzyw sztucznych, w celu zmniejszenia wpływu na środowisko.
O S.Pellegrino
S.Pellegrino to naturalna gazowana woda mineralna z włoskich Alp. Butelkowana od 120 lat, trafia na najlepsze stoły na całym świecie. Dzięki zawartości minerałów oraz obecności bąbelków jest wyjątkowa w smaku i uchodzi za ikonę włoskiego stylu życia w ponad 150 krajach. Doskonale podkreśla smak potraw, a jej nadzwyczajne walory doceniane są przez szefów kuchni i sommelierów na całym świecie. Marka S.Pellegrino to organizator prestiżowego konkursu S.Pellegrino Young Chef oraz partner konkursów takich jak 50 Best Restaurants czy Bocuse d’Or.
O Acqua Panna
Acqua Panna to naturalna woda mineralna niegazowana o delikatnym, aksamitnym smaku. Pochodzi ze źródła bijącego na terenie rezerwatu w Apeninach w Toskanii, położonego około 25 km od Florencji. Dzięki delikatnej mieszance minerałów doskonale pasuje do potraw o subtelnym smaku. Obecnie Acqua Panna jest ulubioną wodą niegazowaną szefów kuchni i sommelierów na świecie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *