ROLESKI INSPIRUJE – Pasta z makreli na chałce z rzodkiewką i musztardą

Wymieniając skarby ukryte w morzu, z pewnością musimy powiedzieć o makreli. Jest bogata w pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, aminokwasy czy witaminy z grupy A, B i D. Ryba ta pełna jest substancji pozytywnie wpływających na organizm, jednak oprócz walorów zdrowotnych, makrela może swym smakiem doskonale rozpieścić także nasze podniebienia – zwłaszcza w towarzystwie chrupiącej chałki, świeżych warzyw i… Musztardy Staropolskiej Roleski.

Chłodne i długie dni wzmagają w nas większy apetyt niż zazwyczaj. Choć w tym czasie wybieramy najczęściej ciepłe zupy, pieczone mięsa czy gulasze, warto nadać nieco oryginalności naszym posiłkom i wprowadzić delikatne ryby – zwłaszcza makrele, które doskonale wypełniają nasze żołądki i zapotrzebowanie na witaminy oraz minerały. Wypróbujmy zatem smakowitą pastę z makreli, podawaną w towarzystwie ciepłej chałki, temperamentnej w smaku rzodkiewki oraz wzbogacającej całość Musztardy Staropolskiej Roleski.

W Musztardzie Staropolskiej Roleski połączenie słodyczy z delikatną ostrością nadaje charakterystycznej nuty smakowej. Tajemniczym dodatkiem jest tutaj mieszanka korzennych przypraw, która nawiązuje do tradycyjnej kuchni staropolskiej, a także dodatek czosnku i kurkumy. Musztarda Staropolska Roleski jest idealną bazą do sosów sałatkowych, a także genialnie sprawdza się jako składnik pasty – na przykład z makreli, podawanej na chałce.

Pasta z makreli na chałce z rzodkiewką

Składniki (4 porcje):

Pasta:

  • 1 wędzona makrela
  • 1 cebulka, drobno posiekana
  • 3 łyżki Musztardy Staropolskiej Roleski
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ogórki konserwowe, pokrojone w drobną kostkę
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Pozostałe składniki:

  • kilka kromek chałki
  • rzodkiewki
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Makrelę obrać, przełożyć do miski i ugnieść widelcem. Dodać resztę składników na pastę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Chałkę podpiec w tosterze. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Szczypiorek posiekać.
  3. Na każdym plastrze chałki wyłożyć pastę z makreli i po kilka plasterków rzodkiewki. Posypać szczypiorkiem.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *