RODZAJE, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ SPOSÓB PARZENIA I PICIA HERBATY

RODZAJE HERBAT I ICH WŁAŚCIWOŚCI

Herbata jest drugim po wodzie, najpopularniejszym napojem na świecie. Posiada nie tylko właściwości orzeźwiające, ale i zdrowotne: obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby serca, wspomaga system immunologiczny, zapobiega próchnicy, a nawet chroni przed niektórymi typami nowotworów.

Krzew herbaty:

  • herbata pochodzi z jednej rośliny zwanej Camellia Sinensis

  • wyróżniamy 3 podgatunki herbaty: chińską, assam i kambodżańską

  • krzew herbaciany zawsze jest zielony z małymi białymi kwiatami

  • rośnie w kwaśnej glebie, w temperaturze 10-30 stopni Celsjusza, potrzebuje 80-90” deszczu rocznie

  • dzikie drzewa herbaty mogą osiągnąć wysokość nawet 15-20 metrów

Główne typy herbaty:

  • czarna (w pełni utleniona) – jedna z najbardziej popularnych typów herbat na świecie. Enzymy w liściach herbaty są aktywowane podczas procesu zwijania liści, w wyniku czego z zielonych stają się brązowe. Proces jest zatrzymywany w momencie zalania herbaty wrzątkiem. Główne kraje produkcji: Kenia, Indie, Sri Lanka.

  • zielona (nieutleniona) – w fabryce zielone liście są suszone, potem podgrzewane na parze lub podsmażane na patelni, aby powtrzymać proces utleniania. Następnie są zwijane i podpalane, nawet wielokrotnie, w zależności od typu i smaku. Istnieje szerokie spektrum zielonych herbat np. Gunpowder, Lung Ching, Sencha. Główne kraje produkcji: Chiny, Indonezja, Japonia, Wietnam.

  • oolong (częściowo utleniona) –nazywana jest herbatą niebieską, turkusową lub szmaragdową. Można wyróżnić wiele jej gatunków, od bardzo lekkich i aromatycznych do ciężkich, miedzianych z posmakiem karmelu. Główne kraje produkcji: Chiny i Tajwan.

JAK PRAWIDŁOWO PARZYĆ HERBATĘ?

  • Liściasta – loose tea – 5 minut

  • Połamane liście – broken – 3 minuty

  • Herbata w saszetkach – 2 minuty

W przypadku użycia miękkiej wody najlepszy czas parzenia to 2-5 minut, wtedy aromat herbaty jest najbardziej intensywny. Od tej zasady są jednak wyjątki, czego przykładem jest herbata Darjeeling, którą parzy się do 3 minut.

Najistotniejszą rzeczą przy zaparzaniu herbaty jest twardość wody (im twardsza tym dłuższe zaparzanie) oraz stopień rozdrobnienia herbaty (im drobniejsza tym zaparzanie krótsze). Przy parzeniu krótkim (do 3 minut) w naparze dominuje teina, która później wiązana jest przez uwalniające się do niego garbniki. W efekcie przy krótkim parzeniu uzyskujemy napar pobudzający, a przy dłuższym relaksujący. Dobrze zaparzona herbata posiada pełny, intensywny smak i aromat pozbawiony nadmiernej goryczy będący skutkiem nieprawidłowego lub zbyt długiego parzenia.

JAK PIĆ HERBATĘ?

Z mlekiem, cukrem czy z plasterkiem cytryny? Nie ma dobrego lub złego sposobu. Najważniejsze, by herbata Ci smakowała.

Rozgrzewający posmak Indii uzyskasz, przyprawiając napar herbaty ziarenkiem kardamonu, świeżo startym imbirem, szczyptą cynamonu i gałki muszkatołowej, mlekiem i cukrem. Kremowa herbata w stylu malezyjskim jest z dodatkiem słodkiego, skondensowanego mleka i szafranu. Rosjanie do herbaty dodają słodkiego dżemu, a w Maroku świeże liście mięty i mnóstwo cukru. W wielu krajach pije się herbatę z miodem i cytryną lub suszonymi owocami np. pomarańczą.

1 comment

  1. Hanusia

    Herbata zdecydowanie tak! Ja najbardziej lubię pić herbatę jak czytam książki. 🙂 Dobrze jeśli łączy się przyjemne z pożytecznym, a herbata nie dość że dobrze smakuje to jeszcze niektóre rodzaje wzmacniają odporność. Ja piję herbatę z liści manuka od vitalitis. Smakuje nieziemsko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *