Włochy kojarzą się nam przede wszystkim z makaronami, oliwą z oliwek oraz winem. Mniej znane kulinarne bogactwo tego kraju stanowi ryż, w którego produkcji mistrzem jest Riso Gallo.
Założona 161 lat temu firma Riso Gallo to najstarsza łuszczarnia ryżu w Europie. Początkowo znajdowała się ona w Genui i zajmowała obróbką surowca z importu. Potem przedsiębiorstwo zaczęło koncentrować się na ryżu włoskiego pochodzenia, który – ze względu na warunki klimatyczne – uprawiany jest przede wszystkim w Lombardii oraz Piemoncie, a jego siedziba została przeniesiona do Robbio Lomellina (w pierwszym z wymienionych regionów). Obecnie Riso Gallo jest absolutnym liderem tej branży we Włoszech, a także jednym z największych producentów ryżu w Europie.
Najlepsze risotto pod słońcem
Od sześciu pokoleń Riso Gallo konsekwentnie szerzy kulturę jedzenia ryżu i risotto na całym świecie. Firma realizuje tę misję dbając o zachowanie najwyższych standardów jakości swoich produktów, ale nie tylko. Od 1998 roku Riso Gallo wydaje przewodnik „Guida Gallo”, w którym znaleźć można adresy restauracji serwujących najlepsze risotto oraz nie tylko włoskie przepisy na to danie. W wybranych księgarniach na Półwyspie Apenińskim już dostępna jest dziewiąta edycja owego przewodnika.
Witaj w świecie ryżu
Dwa najpopularniejsze gatunki ryżu do risotto to carnaroli i arborio. Dzięki wysokiej zawartości skrobi ich ziarna podczas gotowania pozostają zwarte („al dente”), jednocześnie charakteryzują delikatnym kremowym smakiem.
Poza tymi włoskimi klasykami w ofercie firmy i marki Riso Gallo jest także linia Risi del mondo (czyli Ryże świata). Szczególną uwagę warto zwrócić na dwa z nich. Pierwszy – Riso Rosso – to czerwony ryż pełnoziarnisty o charakterystycznym zapachu orzechów, który idealnie komponuje się z krewetkami, owcami morza oraz drobiem.
Drugą kulinarną perełką jest Venere. Ten oryginalnie pochodzący z Chin, a dziś uprawiany w dolinie Padu ryż jest uważany za afrodyzjak (stąd nazwa Venere – Wenus). Poza czarnym kolorem wyróżnia go aromat świeżo pieczonego chleba. Venere doskonale sprawdza się w daniach rybnych.
Wyłącznym importerem i dystrybutorem ryżu Riso Gallo w Polsce jest firma North Coast. Więcej informacji na stronie: www.northcoast.com.pl