Nie ma chyba na świecie osoby, która nie lubiłaby czekolady. Czasy, kiedy na półce w sklepie były dwa rodzaje czekolady odeszły do lamusa. Teraz możemy wybierać pośród wielu odmian, zarówno ciemnych jak i białych czy nadziewanych. Dla większości z nas czekolada kojarzy się z deserem, albo dodatkiem do różnych jego odmian. Jak się okazuje, czekolada może stanowić wspaniały dodatek do zupy czy dania głównego!
Nowe doświadczenia smakowe stały się udziałem naszej redakcyjnej koleżanki Eli, która na zaproszenie marki Kupiec, miała przyjemność uczestniczyć w warsztatach Bosch Akademia Smaku , które odbyły się 20 lutego pod hasłem „Zaskakujące połączenia smakowe”. Była to już kolejna edycja spotkań odbywających się cyklicznie w Centrum Domowych Inspiracji. Co ciekawego zobaczyła?
Motywem przewodnim spotkania była… Czekolada! A właściwie wariacje czekoladowe, ponieważ jej połączenia z niektórymi składnikami okazały się naprawdę zaskakujące, co potwierdziło tylko zapowiedzi zawarte w zaproszeniu.
W roli gospodarzy spotkania wystąpili – zaproszony przez markę Wawel ekspert, znawca i miłośnik czekolady, Piotr Chylarecki oraz towarzyszący mu Paweł Kibrat, uczestnik programu Top Chef.
Warsztaty rozpoczęły się od degustacji czekolady przygotowanej na tę okazję przez firmę Wawel. I tak delektowano się gorzką 90% COCOA, gorzką ze skórką pomarańczową ORANGE 70% COCOA oraz gorzką klasyczną 70% COCOA, przy czym każdy ze smakujących próbując wyczuć odmienność smaków, starał się odnaleźć składnik, z którym dany rodzaj czekolady komponowałby się najlepiej. Swoją wiedzą i doświadczeniami kulinarnymi w tym zakresie podzielił się z uczestnikami Piotr, podpowiadając do jakich potraw, zarówno tych na słodko, jak i słono, pasuje dany rodzaj czekolady.
Przystawka:
Wędzona pierś z gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady z pomarańczami.
Zupa:
Krem z kalafiora z serem gorgonzola i chipsami z gorzkiej czekolady.
Danie główne:
Pierś z kaczki z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru i chilli oraz marakuji podana na smażonych chińskich warzywach. I tutaj ciekawostka! Przygotowując sos zauważyłam, że należy użyć tylko dojrzałych owoców marakuji, inaczej sos będzie za kwaśny!
Deser:
Wytrawny Brownie z czekolady, w połączeniu z kaszą gryczaną, podawany z musem czekoladowym z przyprawami tajskimi (kosztowaliśmy dwóch wersji, do każdej użyto innej procentowo czekolady 70% i 90%, różnica była znaczna!!!).
Powyższe menu w całości nadaje się na wyjątkowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi.
Po wspólnym testowaniu przyszedł czas na zajęcia praktyczne – podzieliliśmy się na cztery grupy, a zadaniem każdej było przygotowanie potrawy przewidzianej w zaskakującym menu. Wspólnie ze swoją grupą miałam przyjemność przygotować pierś z kaczki z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chilli i marakuji, a wszystko to pod czujnym okiem znawców dbających o najmniejszy szczegół od przygotowania dań po profesjonalne ich zaserwowanie. No cóż, okazało się, że staranne, estetyczne podanie posiłku nie zawsze jest takie łatwe…
Po przyjemnościach związanych z kucharzeniem przyszedł czas na przyjemność jeszcze większą, czyli kolejne smakowanie. Było pysznie! A wzajemne serwowanie przygotowanych przez nas potraw przy wspólnym, dużym stole zrodziło niepowtarzalną okazją do wymiany poglądów i uwag na tematy kulinarne.
Warto wspomnieć o samym Centrum Domowych Inspiracji, gdzie mieliśmy możliwość zapoznania się z ekspozycją urządzeń gospodarstwa domowego marek Bosch, Siemens i Gaggenau (moją szczególną uwagę zwrócił robot kuchenny używany podczas spotkania do przygotowania sorbetu z buraka).
Na pożegnanie każdy z uczestników otrzymał pakiet produktów przygotowanych przez sponsorów firmę Bosch, Wawel, Kupiec, Frisco oraz Bonduelle z przesłaniem przyjemnego eksperymentowania w kuchni.
Osobiście udział w warsztatach pozwolił mi otworzyć swoją kuchnię na oryginalne, ciekawe połączenia smakowe, do których wcześniej podchodziłabym z dużym dystansem obawiając się przysłowiowej „klapy”, bądź krytyki ze strony domowników. Co do czekolady, szczególnie polecam, proste do wykonania, wytrawne Brownie, które z pewnością pozytywnie zaskoczy naszych gości.
Relacje z poprzednich warsztatów oraz ciekawe przepisy znajdziecie na stronie www.akademiasmakuonline.pl
Poniżej zamieszczamy krótką fotorelację z warsztatów „Zaskakujące połączenia smaków”: