Relacja z targów Regionalia 2015

W dniach 17-19 kwietnia mieliśmy okazję uczestniczyć w targach Regionalia, których nasz portal był patronem medialnym.

IV już edycja Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015, organizowanych w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie, odbyła się pod honorowymi patronatami Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałka Województwa Mazowieckiego oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Targi zgromadziły ponad dwustu wystawców i kilka tysięcy zwiedzających. Każdy, kto przybył, mógł nie tylko degustować, ale także zakupić produkty, które uwiodły go swoim smakiem. Obok tych dobrze znanych, prezentowane były także wprowadzane do sprzedaży nowości. Gdyby nie nasza obecność na targach, nie mielibyśmy możliwości zapoznania się wyjątkowymi przysmakami pochodzącymi z różnych regionów Polski i świata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAprzerywnik

Wśród prezentowanych produktów, które łączyła receptura oparta na tradycji oraz naturze, można było znaleźć prawdziwe rarytasy. Nieprzypalające się masło o smaku waniliowym, fasola wrzawska Piękny Jaś, która na swój certyfikat czekała prawie cztery i pół roku, konfitura o smaku figowo-cebulowym, miód z czekoladą, kurtoszkołacz, czy pyra z gzikiem to tylko nieliczne z nich. Oprócz tego oscypki, sery, twarogi, lokalne trunki, różnorodne wypieki i słodkości, przetwory, pieczywo, mięso i wędliny domowej roboty, oliwa, przyprawy, czy też warzywa z ekologicznych uprawy. Poza tradycyjnymi, rodzimymi wyrobami można było posmakować delikatesów kuchni armeńskiej, bułgarskiej, węgierskiej, tureckiej, austriackiej, ukraińskiej, włoskiej oraz greckiej.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAprzerywnik

Część z nich otrzymała wyróżnienie w Konkursie na Najlepszy Produkt Targów Regionalia 2015. „Jesteśmy firmą, która zajmuje się importem produktów bałkańskich. Chcemy wypromować je na rynku polskim, w związku z tym dyplom uznający luternicę macedońską to dla nas duży sukces” – powiedział Krzysztof Pietroczko z firmy Buleco.

Równie barwne ogniwo wśród wystawców stanowili twórcy rzemiosła artystycznego. Oprócz pięknych wyrobów z drewna, szlachetnych kamieni i ręcznie robionej biżuterii na stoiskach znaleźć można było nawet designerskie świece zapachowe ze Stanów Zjednoczonych..

Regionalia2015_bizuteria

Oprócz możliwości zapoznania się z szeroką ofertą różnych producentów, organizatorzy Targów Regionalia przygotowali bogaty program towarzyszący w postaci warsztatów i prezentacji.

Każdego dnia odbywały się pokazy kulinarne, degustacje oraz prezentacje. Na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi uwagę przyciągały pokazy live cooking w wykonaniu Grzegorza Łapanowskiego i Jerzego Sobieniaka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zwiedzający mogli także zobaczyć z bliska, jak przygotowywane są specjały kuchni hiszpańskiej oraz turecka baklawa, wysłuchać opowieści tynieckich o produktach benedyktyńskich o. Zygmunta Galocha, prelekcji na temat tulipanów oraz właściwości lnu i dowiedzieć się od Kariny Zuchory, gościa specjalnego Podlaskiej Chaty, jak zrobić coś z niczego, co zachwyci smakiem, ale i oryginalnym wyglądem. Odwiedzający poznali różnice między produktami tradycyjnymi, regionalnymi i ekologicznymi, a także uzyskali istotne informacje o ich etykietach. Warsztaty pt. „Produkty ekologiczne, tradycyjne, lokalne. Gdzie szukać? Jak wybierać?” stanowiły praktyczny poradnik świadomego konsumenta, a prezentacja pt. „Jak prawidłowo czytać etykiety – czytamy dla Waszego zdrowia” uświadomiła kupującym, jak ważne jest zwracanie uwagi na skład produktów. Dla najmłodszych przygotowano Regiolekcje, czyli program edukacyjno-promocyjny z warsztatami plastycznymi, podczas których dzieci projektowały własne torby.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

przerywnikMoc certyfikatów

Podczas Targów Regionalia 2015 na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi można było pozyskać wiedzę o znaczeniu certyfikacji produktów, jaka odbywa się w ramach europejskiego systemu jakości żywności. Odpowiedni certyfikat to potwierdzenie najwyższej jakości, która czyni produkt wizytówką regionu. Oznaczenie podkreśla jego unikalność, dostarcza rzetelnej wiedzy o pochodzeniu i cechach oraz tradycyjnych metodach produkcji. Stanowi również uzasadnienie wyższej ceny.

 Regionalia2015_produkty3  Regionalia2015_produkty1przerywnik

Wśród unijnych oznaczeń znajdują się: Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) – produkt musi posiadać bardzo silny związek z regionem, Chronione Odznaczenie Geograficzne (ChOG) – przynajmniej jeden etap produkcji odbywa się w regionie, do którego odnosi się nazwa produktu i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) – certyfikatem objęte są produkty oparte na tradycyjnej metodzie produkcji. Obecnie w unijnym systemie zarejestrowano blisko 40 polskich wyrobów, które można poznać między innymi w prowadzonej z inicjatywy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi kampanii promocyjnej „Trzy znaki smaku”. OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

przerywnikDrugi system certyfikacji omówiony został podczas konferencji Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego pt. „Polskie smaki – historia jakości i tradycji”. To właśnie PIPRiL opracował pierwszy krajowy system „Jakość Tradycja”. Oznaczony nim produkt odznacza się szczególną jakością, ma tradycyjny skład lub jest wytworzony tradycyjnym sposobem. Powinien również posiadać szczególną reputację oraz co najmniej 50-letni rodowód.

Regionalia2015_produkty2

Izba jest również autorem pierwszej polskiej inicjatywy nagradzania produktów regionalnych. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” został zainagurowany 15 lat temu. – Było to swego rodzaju pospolite ruszenie na rzecz promowania polskich produktów. Konkurs miał także na celu zachęcenie producentów do przetwarzania surowców oraz wytwarzania produktów w gospodarstwach. Było to również inspirowanie do rozwijania agroturystyki i powiązania jej z produktami regionalnymi i tradycyjnymi – opowiadała z pasją Izabella Byszewska, Prezes PIPRiL.

Nagrodzone produkty na targach Regionalia 2015

Podobnie jak w poprzednich latach wystawcy mogli wziąć udział w prestiżowym konkursie na Najlepszy Produkt Targów Regionalia, organizowany pod honorowym patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem konkursu jest promocja regionalnych i lokalnych produktów oraz rzemiosła artystycznego z Polski i ze świata.

Regionalia2015_konkurs

Nagrodę główną Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymała firma Wiatrowy Sad za Sok jabłkowy z Kałęczewa z sokiem z werbeny cytrynowej. Przyznano również dziesięć Złotych Medali Targów Regionalia 2015, w czterech kategoriach. W kategorii „Skarby Natury” wygraną otrzymali: Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” za Musztardę Kielecką delikatesową stołową, Bar Cukierniczy Maria Siej za Kruszonkę ze śliwką pod pierzynką, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie za Twaróg pełnotłusty – krajanka, PPHU ARGONEX Jan Lisiecki za Kaszankę gryczaną oraz Gospodarstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „Kowalski” Krzysztof Kowalski za Schab dojrzewający ze świni złotnickiej.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAprzerywnik

przerywnikW kategorii „Procenty i Promile” wyróżniono Produkty Benedyktyńskie Sławomir J. Chodor za Wódkę „Złoto Konfederatów” 40%, ALTERWINA Sp. z o.o. za wino Hervé Villemade VPD Pays de Loire „Sauvignon” oraz Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o. o. za Nalewkę z kwiatu czarnego bzu.

Złoty Medal w kategorii „Natura i uroda” otrzymała firma Sylveco za Lipowy płyn micelarny, a w kategorii „Rękodzieło” Zielona Dolina Monika Heinrich za Koszulę lnianą.
Ponadto, w konkursie przyznano również 21 wyróżnień.
Regionalia2015_kosmetyki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *