Relacja z seminarium: Diety roślinne – moda czy przyszłość?

W sobotę 16.01.2016 na uczelni Vistula odbyło się bezpłatne seminarium n.t diet roślinnych poprowadzone przez Damiana Parola. To ekspert w zakresie dietetyki, szczególnie w zakresie żywności funkcjonalnej w sporcie.

Tematem spotkania była odpowiedź na pytanie: czy diety roślinne to moda, czy też kierunek w którym powinna zmierzać dietetyka. Jako argumenty za ich stosowaniem zostały wymienione: dobroczynny wpływ na leczenie chorób (szczególnie chorób serca, cukrzycy typu2 oraz nowotworów), większa świadomość praw zwierząt, a także dbałość o środowisko.  Trudno także przymknąć oko na fakt, że diety roślinne stają się coraz bardziej popularne. W Internecie  nie brakuje specjalistycznych blogów na ten temat i porad dietetyków. Zwiększyła się także oferta restauracji wegańskich i wegetariańskich.

Dieta wegańska ma wiele zalet – podstawową i która ucieszy wielu czytelników to niższa masa ciała. Dzięki umiejętnemu dobieraniu produktów i stosowaniu zaleceń jesteśmy w stanie ograniczyć ryzyko chorób serca (aż 30%), dostarczać więcej korzystnych produktów jak n.p. strączki i dostarczać mniejsze gęstości energetyczne posiłków.

Z drugiej strony na pewno należy pamiętać o dostarczaniu właściwej ilości wapnia w posiłkach oraz witaminy B12, której suplementacja jest wręcz konieczna przy diecie wegańskiej. Co ciekawe z badań wynika, że u wegan anemia nie zdarza się częściej niż przy dietach klasycznych.  Warto także zwrócić uwagę na fakt, że Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków uważa dietę wegańską za odpowiednią dla ludzi na każdym etapie ich życia, także dla kobiet w ciąży, w okresie laktacji, czy dzieci i osób starszych.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *