Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym

Jakie dania najlepiej sprawdzają się latem? Z pewnością nie te ciężkostrawne, ale lekkie, a dodatkowo nietuzinkowe. Głód zaspokoją oraz nowych wrażeń smakowych dostarczą racuszki z krewetkami i jogurtem. Przepis na wytrawne wydanie znanych głównie w wersji na słodko racuszków poleca Robert Muzyczka, szef kuchni dworu Korona Karkonoszy.

Składniki:

  • 2 średnie pomidory
  • 1 opakowanie liści szpinaku
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeni
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście krewetek koktajlowych
  • jogurt naturalny (np. od OSM Piątnica)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekane drobno liście szpinaku, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone pod bieżącą wodą krewetki (jeśli na grzbietach występują czarne linie). Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyć je na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Na gotowego racuszka nałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.

Rada:
Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami.

Więcej informacji o produktach OSM Piątnica znajdziesz na stronie: www.piatnica.com.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *