Przepis pochodzi z książki „5 lat młodsza w 5 tygodni” autorstwa Agnieszki Mielczarek.
Quinoa zalicza się do superfoods (superżywności). Słynie z wysokiej zawartości witamin, minerałów, błonnika, zdrowych tłuszczów, antyoksydantów i aminokwasów.
Nazywana jest złotem Inków. Uprawiana była już 5 tysięcy lat temu w Chile, Peru i Boliwii. Doskonale nadaje się dla wegetarian i wegan. Sprawdza się jako zamiennik ryżu i kaszy.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki:
- 2 szklanki kaszy quinoa (białej) wypłukanej pod zimną wodą i ugotowanej w czterech szklankach wody
- 8 pomidorów bez skórki, pokrojonych w drobną kosteczkę
- pół posiekanej cebulki
- pół szklanki obranych i uprażonych pistacji
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni
- sok z 2 cytryn
- 1-2 łyżki oliwy
- pół pęczka posiekanej kolendry
- pół pęczka posiekanej natki
- garść szpinaku
- łyżka posiekanej rzeżuchy
Przygotowanie:
Ugotuj na sypko Kaszę quinoa, woda musi wyparować. Dodaj szpinak, posiekaną natkę, kolendrę, cebulkę, pistacje, słonecznik i pestki dyni, dopraw do smaku, dodaj oliwę i cytrynę, a na koniec rzeżuchę. Zjedz od razu.
OD REDAKCJI: Porcja jest dość duża i spokojnie starczy dla 3-4 osób. Sałatkę można przechować w lodówce. Jednak najlepiej smakuje na świeżo. Nam najbardziej smakuje z podwójną ilością pestek.
Smacznego!