Wakacje dobiegają końca? Nie szkodzi. Do chłodnych dni pozostało jeszcze trochę czasu, który najlepiej wykorzystać na ostatnie plenerowe spotkania przy stole. Tym, którym dań z grilla nigdy dosyć proponujemy dwie ich wegetariańskie odsłony.
Kuchnia wegetariańska z roku na rok przyciąga coraz większą rzeszę smakoszy. A dania z rusztu w stylu wege będą stanowiły miłą i lekką odmianę po klasycznych, mięsnych ucztach pod chmurką. Oba przepisy, które prezentujemy poniżej dają też okazję do skorzystania ze świeżych owoców i warzyw dostępnych tylko o tej porze roku. W obu dla podkręcenia smaku dań wykorzystane zostały korniszony Krakus (w wariancie z papryczką chili i czosnkiem), a w jednym dodatkowo chrzan tej marki.
Grillowany bakłażan z mozzarellą,
korniszonami i granatem
Składniki (na 2 porcje):
- 1 duży bakłażan
- 4 ogórki korniszony z czosnkiem Krakus
- około 60 g startej mozzarelli
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- szczypta soli
- granat
Wykonanie:
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, naciąć. Z oliwy, papryki, czosnku i soli przygotować marynatę i natrzeć bakłażana, ułożyć miąższem do dołu. Grillować przez około 10 minut, a następnie odwrócić, posypać tartą mozzarellą i grillować 5 minut. Podawać ciepłe z pokrojonymi w krążki korniszonami oraz pestkami granatu.
Grillowany ser halloumi z brzoskwiniami, korniszonami i sosem chrzanowym
Składniki (na 2 porcje):
- 1 kostka sera halloumi
- 2 brzoskwinie
- 2 garście rukoli
- 4 ogórki korniszony z chili Krakus
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- odrobina syropu klonowego
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka chrzanu Krakus
- szczypta soli i białego pieprzu
Wykonanie:
Ser i brzoskwinie przekroić wzdłuż na pół i zgrillować. Oliwę wymieszać z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Na talerz położyć porcję rukoli, skropić ją winegretem i wymieszać. Na rukoli umieścić e brzoskwinię, halloumi, dodać pokrojone w plastry korniszony. Jogurt wymieszać z chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Polać danie sosem.