Przysmaki idealne na Dzień Dziecka

1 czerwca to święto wszystkich dzieci. By tego dnia twoja pociecha poczuła się naprawdę wyjątkowo przygotuj dla niej, albo wspólnie nią coś pysznego. Tęczowy tort będzie strzałem w dziesiątkę. Pięknie wygląda z wierzchu, a po przekrojeniu prezentuje się jeszcze lepiej. Uśmiech na twarzy każdego dziecka z pewnością wywołają też muffinki z żelkami. 

Rainbow cake

Składniki:

  • 3 opakowania Śmiejżelków Sokki Słodki Sad
  • 220 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 350 ml mleka
  • barwniki w żelu: żółty, pomarańczowy, niebieski, zielony, fioletowy i czerwony
  • 500 g mascarpone
  • 500 g śmietanki 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Masło, cukier i cukier waniliowy miksujemy na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodajemy białka. Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy ze sobą. Do masy maślanej dodajemy na przemian trochę suchych składników i mleka, za każdym razem mieszając całość trzepaczką. Masę na blaty ważymy, rozdzielamy po równo do sześciu miseczek i barwimy, dokładnie mieszając barwnik, żeby nie zostały smugi. Masy przelewamy do sześciu jednorazowych aluminiowych foremek o średnicy 22 cm. Pieczemy po trzy sztuki jednocześnie w 170°C (termoobieg). Upieczone studzimy i ostrożnie wyciągamy. Mascarpone, śmietankę i cukier puder ubijamy na sztywny krem. Na paterze układamy pierwszy blat (fioletowy) i smarujemy warstwą kremu. Czynność powtarzamy, układając blaty w kolejności: niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Boki i wierzch tortu również smarujemy kremem. Dekorujemy żelkami. Możemy również resztą kremu udekorować wierzch tortu, za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej końcówki.

Babeczki nadziane żelkami

    Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki białej oranżady
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 opakowania Śmiejżelków Sokki Słodki Sad
  • 250 g śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Powoli ucierając, wlewamy połowę oranżady i oleju. Stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia – cały czas ucieramy ciasto mikserem na wolnych obrotach. Wlewamy pozostałą oranżadę i olej. Ucieramy aż całość się połączy. Masę przelewamy do formy na babeczki, wyłożonej papilotkami (mniej więcej do 3/4 wysokości). Pieczemy ok. 20-25 minut w 180°C (góra/dół). Pod koniec czasu sprawdzamy patyczkiem. Jeśli jest suchy, możemy wyjąć muffinki z piekarnika. W ostudzonych babeczkach wykrawamy środki i wkładamy do nich po 2-3 żelki. Mascarpone, śmietanę i cukier puder ubijamy na sztywny krem. Przekładamy go do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki. Na wierzchu każdej układamy żelki.

Soczysta owocowość
Wykorzystane w przepisach Śmiejżelki Sokki Słodki Sad zaskakują wyjątkowo miękkim, rozpływającym się w ustach nadzieniem. Zawierają aż 25% soków owocowych, a także witaminy: E, B6 i B12, kwas foliowy, niacynę i kwas pantotenowy. W ich składzie nie ma konserwantów ani sztucznych barwników. W paczce znajdują się żelki o smaku: słodkiej maliny, aromatycznej jeżyny, wyrazistej wiśni, intrygującej czarnej porzeczki oraz apetycznego duetu jabłko-gruszka.
Producent: Storck
Więcej informacji na stronie:www.storck.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *