Przysmak zza wschodniej granicy rodem

Znudziła się wam już tradycyjna kiełbasa z rusztu? Zastąpcie ją popularną zwłaszcza na Podlasiu i Kurpiach kiszką ziemniaczaną.

Ten regionalny specjał wywodzi się z kuchni białoruskiej. Głównymi składnikami kiszki są starte ziemniaki, przyrumieniona cebulka oraz boczek lub słonina, zapieczone w wieprzowym jelicie. – Kiszka ziemniaczana wyśmienicie sprawdza się na ruszcie, trzeba tylko pamiętać, żeby w połowie pieczenia ją odwrócić, aby zarumieniła się z obu stron. Dobrze też nakłuć ją widelcem, aby jelito nie popękało – mówi Małgorzata Wódkiewicz, ekspert Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka, w których ofercie jest wspomniana kiszka, a także inne wyroby przeznaczone na grilla.

Klasycznie lub wykwitnie
Kiszkę ziemniaczaną można podać w tradycyjnej formie, czyli z przypieczoną na złoto cebulką lub też uczynić ją składnikiem bardziej wymyślnego dania, np. takiego jak to, na który przepis prezentujemy poniżej.

Roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku
Czas przygotowania:
20 minut + grillowanie

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 opakowanie kiszki ziemniaczanej ZM Pekpol
  • 1 nieduża główka kapusty włoskiej
  • 8 szerokich lub 16 węższych plasterków wędzonego boczku
  • małe opakowanie śmietany 18%
  • mały pęczek szczypiorku
  • olej
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Kiszkę ziemniaczaną wyciągamy z osłonki, z kapusty wycinamy głąb i ściągamy liście, blanszujemy przez 3 minuty we wrzątku. Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekany szczypiorek. Kiszkę owijamy dwoma liśćmi kapusty a następnie zawijamy plastrem lub dwoma boczku. Zabezpieczamy wykałaczkami, żeby boczek się nie rozplątał i grillujemy przez 15-20 minut często przewracając tak, aby boczek i kapusta się nie spaliły. Podajemy ze śmietaną.

Informacje o Zakładach Mięsnych Pekpol Ostrołęka i ich ofercie dostępne są na stronie: www.pekpol.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *