Przepisy na śniadania w orientalnym stylu

Śniadania wywodzące się z kuchni orientalnej zawierają duże ilości błonnika roślinnego, dlatego warto pamiętać o nich podczas komponowania porannego posiłku. Eksperci marki Jasmeen przygotowali specjalne 5-dniowe menu śniadaniowe w stylu orientalnym dla całej rodziny.

Poniedziałek – bruschetta z tuńczykiem i cieciorką

To bardzo prosty przepis na pyszne śniadanie. Taka propozycja przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają zapiekane pieczywo. W połączeniu z orientalnymi składnikami smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • ½ puszki ciecierzycy marki Jasmeen

  • 1 puszka tuńczyka w oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 czerwona cebula

  • 1 czerwona papryka

  • 2 bagietki z ciemnego pieczywa

  • 1 garść pietruszki

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Bagietki kroimy na małe kromki, które smarujemy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i układamy na nich pokrojoną w piórka cebulę. Następnie odcedzamy cieciorkę i tuńczyka z oleju. Na kromki nakładamy kolejno łyżeczkę ciecierzycy oraz tuńczyka. Całość delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem i wkładamy na około 8 minut do rozgrzanego piekarnika. Po tym czasie gotowe bruschetty polewamy sokiem z cytryny i dekorujemy pietruszką.

Wtorek – warzywa z hummusem

To niezwykle lekka i prosta w przyrządzeniu potrawa, dedykowana osobom, które uwielbiają zaczynać dzień od dużej dawki warzyw i dodatkowo dbają o swoją linię.

Warzywa z hummusemSkładniki:

  • ½ opakowania hummusu marki Jasmeen

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 pęczek selera naciowego

  • 4 marchewki

  • 1 żółta papryka

  • 2 zielone ogórki

  • 1 natka pietruszki

  • kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Do miski przekładamy hummus, dodajemy do niego oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Przygotowaną pastę przekładamy do dwóch małych miseczek i dekorujemy natką pietruszki. Następnie dokładnie myjemy wszystkie warzywa i obieramy seler, marchewki oraz ogórki. Przygotowane warzywa kroimy w długie, pionowe paski. Na dużych talerzach układamy po jednej miseczce z pastą, a obok niej kładziemy pokrojone warzywa, które dla ozdoby i smaku posypujemy kolorowym pieprzem.

Środa – mini omlety z cukinii z pastą harissa i gorczycą

Takie śniadanie to propozycja dla osób lubiących konkretne i syte posiłki. Omlet w takim połączeniu dostarczy nam energii na całą resztę dnia.

Składniki:

  • 2 łyżki pasty harissa marki Jasmeen

  • 1 mała cukinia

  • 3 jajka

  • 2 łyżki dowolnych otrębów

  • 1 łyżka ziaren gorczycy

  • ½ łyżeczki kurkumy

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, przekrajamy na pół i wyjmujemy z niej pestki. Następnie trzemy ją na tarce, solimy i odstawiamy na kilka minut. Do osobnej miski wbijamy całe jajka, dodajemy otręby i dokładnie mieszamy. Po 10 minutach dodajemy cukinię, gorczycę, odrobinę pieprzu oraz pastę harissa. Powstałą masę dobrze mieszamy i nakładamy za pomocą łyżki na rozgrzaną patelnię. Mini omlety smażymy na małym ogniu z obu stron około 8 minut.

Czwartek – sałatka z cieciorką

Sałatka z cieciorkąSałatka to bardzo zdrowa forma śniadania. Jest mało kaloryczna i dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych składników.

Składniki:

  • 1 szklanka cieciorki z puszki marki Jasmeen

  • 10 pomidorów koktajlowych

  • 1 mała czerwona cebula

  • 1 papryka żółta

  • 2 papryki czerwone

  • 1 mały ogórek zielony

  • 1 główka sałaty karbowanej rzymskiej

  • sos koperkowo – jogurtowy

Przygotowanie:

Do dużej miski rwiemy na mniejsze kawałki umytą sałatę karbowaną. Następnie kroimy w małą kostkę paprykę żółtą oraz czerwoną, zielonego ogórka, a cebulę w piórka. Wszystkie składniki wrzucamy do miski z sałatą i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę polewamy sosem koperkowo – jogurtowym i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

Piątek – tortilla z pastą z bakłażana

Śniadanie tego typu idealnie sprawdzi się w menu osób, które o poranku nie mają zbyt wiele czasu. Tortillę bez problemu możemy zapakować na wynos lub zawinąć w folię i delektować się jej smakiem w drodze do pracy.

Tortilla z pastą z bakłażanaSkładniki:

  • 6 łyżek pasty z bakłażana marki Jasmeen

  • 2 placki tortilli marki Sandra

  • 1 pomidor

  • 2 garście miksu sałat

  • 1 garść oliwek zielonych

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 żółta papryka

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Placki tortilli smarujemy dokładnie pastą z bakłażana. Następnie nakładamy na nie miks sałat, pokrojonego na małe kawałki pomidora, paprykę i przecięte na pół oliwki. Tak przygotowane placki polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy przyprawami. Następnie zawijamy je w tortillę i podgrzewamy w rozgrzanym piekarniku przez około 8 minut.

Smacznego!

Produkty JASMEEN:

Jasmeen_Hummus_380 g_4,40 zł Jasmeen_Cieciorka gotowana_400 g_4,50 zł Jasmeen_Baba ghanoush_370 g_9 zł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *