Surówka z kiszonej kapusty pekińskiej
Składniki:
- 1 średniej wielkości kapusta pekińska
- 1 duża marchew
- 5 rzodkiewek
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej
Przygotowanie:
Kapustę poszatkuj w grube paski, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek, cebulę i papryczkę drobno posiekaj. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce tak jak marchew. Rozdrobnione składniki wsyp do miski i wymieszaj z solą, ugniataj aż sałatka puści sok. Przełóż do szklanego lub kamiennego naczynia , przykryj talerzykiem i dociśnij ciężkim przedmiotem. Warzywa powinny być przykryte co najmniej 1cm warstwa soku. Całość przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2-5 dni. Po ukiszeniu surówka gotowa jest do spożycia. Można przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy.
Pamiętaj, wraz z upływem czasu smak surówki będzie się zmieniał.
Słonecznikowa pasta z kiszonym ogórkiem
Składniki:
- 150 g ziaren słonecznika
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- pieprz do smaku
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej lub kamiennej
- trochę wody z kiszonych ogórków
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 średnie kiszone ogórki
- 1/2 pęczka koperku
Przygotowanie:
Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni na złoty kolor. Cebulę obierz, pokruj w kostkę i zeszklij na oliwie. Do miski wsyp podprażone ziarna słonecznika, dodaj cebulę, odrobinę pieprzu i ząbek czosnku. Całość zmiksuj na gładką masę.
Dodaj sól i trochę wody z kiszonych ogórków do uzyskania kremowej konsystencji pasty. Ogórki drobno pokruj i dodać do pasty. Pastę doprawić sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem.
Podawaj z pieczywem lub warzywami.
Kiszona surówka z białej rzodkwi z kminkiem
Składniki:
- 1 średniej wielkości biała rzodkiew
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka soli kamiennej niejodowanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Rzodkiew umyj, zetrzyj na średniej tarce, wymieszaj z kminkiem, solą i posiekana natką pietruszki.. Całość skrop sokiem z cytryny. Ugniataj w kamionce lub szklanym naczyniu, aż wyjdzie sok. Przykryj podstawką z obciążeniem. Po ok. 30 minutach surówka jest gotowa do spożycia.
Surówka z białej kapusty, kiszonego ogórka i jarmużu
Składniki:
- 1/4 główki białej kapusty
- 1 spora marchewka
- 1 jabłko
- 2 liście jarmużu
- 2 ogórki kiszone
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
Kapustę drobno posiekaj, posól, aby kapusta zmiękła. Marchewkę, jabłko i ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jarmuż drobno posiekaj. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce. Olej wymieszaj z musztardą i polej surówkę. Dopraw solą i pieprzem wg uznania.
Prasowana surówka z grejpfrutem i migdałami
Składniki:
- 1 cukinia
- ½ ogórka długiego zielonego
- 1 garść rukoli
- ½ grejpfruta
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórki pokrój w cienkie plasterki, a cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W szklanym naczyniu układaj posiekane ogórki, rukolę i startą cukinię. Całość lekko posól, przyciśnij talerzykiem z obciążeniem i pozostaw na kilka godzin lub cała noc. Następnego dnia, zlej nadmiar soku, dodaj oliwę i wymieszaj cała surówkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku (opcjonalnie). Płatki migdałów podpraż na suchej patelni. Grejpfruta obierz i pokrój na małe cząstki i ułóż na warzywach. Surówkę podawaj z podprażonymi płatkami migdałów.
Źródło: Dobrzejemy.pl
***
Specjaliści od zdrowego żywienia w twoim domu
Dobrzejemy.pl to pierwszy w Polsce profesjonalny serwis dietetyczny, który pomaga rodzinom komponować menu dla wszystkich członków uwzględniając ich indywidualne potrzeby żywieniowe. Użytkownicy serwisu mogą korzystać z przepisów na dania dla całej rodziny, zarządzać domową spiżarnią, a także korzystać z list zakupów tworzonych przez serwis.