Darek Kuźniak, którego przepisy na dania z wolnowaru podbiły serca użytkowników, kontynuując współpracę z marką, przygotował serię 30 nowych przepisów. Dzięki zaangażowaniu Darka, slow-cooking (tł. wolne gotowanie) jest w Polsce coraz bardziej popularny.
Darek Kuźniak, znany „Szalony Artysta Kulinarny”, łamie wszelkie stereotypy w kuchni i modyfikuje w niepowtarzalny sposób tradycyjne przepisy. Był finalistą pierwszej edycji programu Top Chef, występował też w dwóch edycjach programu Hell’s Kitchen jako współprowadzący. Doświadczenie zawodowe zdobywał we Francji, Wielkiej Brytanii oraz Polsce. Od marca 2018 jest współprowadzącym program „Zakupy pod kontrolą”, który jest emitowany w niedzielę na antenie TVP2.
Najnowsza odsłona przepisów Darka dla Crock-Pot to kuchnie świata w nietypowym połączeniu. Znajdziemy tutaj takie dania jak francuskie pieczone ziemniaki z sosem bleu czy typową dla kuchni kajuńskiej jambalayę z kurczakiem i krewetkami. Nie możemy też zapominać o takich daniach jak amerykański klasyk – pulled beef z domowym sosem barbeque, a zataczając koło i wracając do Europy zahaczamy jeszcze o włoskie klimaty gdzie pizza z serem haloumi, szparagami i rukolą wyląduje na stole. Najlepsze jest to, że wszystkie te wspaniałe dania przygotujemy za pomocą wolnowarów Crock-Pot.
Gotowanie w wolnowarze to nie tylko zupy, sosy i dania jednogarnkowe. Bez trudu można w nim też przygotować desery. Szczególnie teraz, gdy mamy bogactwo sezonowych owoców.
Poniżej podajemy dwa przepisy na oryginalne owocowe połączenia.
Konfitura z truskawek i afrykańskiej bazylii wg Darka Kuźniaka
Do przygotowania konfitury będziemy potrzebować:
- świeże truskawki, 1kg
- cukier żelujący, 1 kg,
- świeża bazylia, 20 listków.
Przygotowanie:
Truskawki wypłucz na sicie pod bieżącą wodą, usuń szypułki i przekrój je na połówki. Pokrojone truskawki umieść w naczyniu wolnowaru Crock-Pot, zasyp je cukrem żelującym oraz dodaj listki bazylii. Przemieszaj truskawki łyżką. Gotuj konfiturę na funkcji high przez 2 godziny. Gotową konfiturę lekko przestudź i przelej do wyparzonych słoików o pojemności 300 ml.
Kisiel na francuskim czerwonym winie z malinami wg Darka Kuźniaka
Aby przygotować ten deser będziesz potrzebować:
- czerwone wino (najlepiej półwytrawne), 200 ml,
- cukier trzcinowy, 1/3 szklanki
- świeże maliny, 500 g,
- mąka ziemniaczana, 1 łyżka.
Przygotowanie:
Świeże maliny przepłucz na sitku i przełóż do naczynia wolnowaru Crock-Pot. Do malin wlej wino oraz wsyp cukier trzcinowy. Gotuj owoce z winem przez 2 godziny na programie high. Na 20 minut przed końcem cyklu dokładnie wymieszaj owoce i dodaj do nich mąkę ziemniaczaną. Kontroluj gęstnienie kisielu, w razie potrzeby zamieszaj. Gotowy kisiel nałóż do pucharków. Podawaj na ciepło lub na zimno.
O Crock Pot
Crock-Pot jest pionierem w dziedzinie tworzenia wolnowarów/slow-cookerów. Zaprojektowany w latach 70-ych XX w. jako nowe urządzenie kuchenne przyczynił się do powstania nowej kategorii produktowej, której sprzedaż liczy się w milionach egzemplarzy.
O Newell Brands
Newell Brands to wiodąca, światowa firma produkująca dobra konsumpcyjne z bogatym portfolio znanych marek, w tym Paper Mate, Sharpie, Breville,Parker, Elmer’s, Colema, Jostens, Lenox, Oster, Sunbeam, FoodSaver, Mr. Coffee, Rubbermaid, Contigo, Waddington i Yankee Candle. Skupienie na potrzebach Klientów, inwestycje w wiodące marki i kultura oparta na wydajności – te idee pozwalają Newell Brands pomagać ludziom w ich codziennym życiu, kiedy pracują, uczą się i bawią.
O DLF Sp. z o.o.
Autoryzowany importer i dystrybutor urządzeń Crock-Pot w Polsce. DLF sp. z o.o. z Gdyni istnieje na polskim rynku od początku lat dziewięćdziesiątych i specjalizuje się w sprzedaży nowoczesnych produktów z zakresu Hi-tech, robotyki i AGD. Celem DLF jest dostarczenie klientom najwyższej jakości urządzeń, które poprawiają jakość życia. Obecnie firma jest autoryzowanym importerem lub dystrybutorem m.in. marek takich jak: Crock-Pot, iRobot, Stadler Form, Breville, FoodSaver.