Przepis na wieczór w chilijskim stylu

Po tygodniu pod znakiem opadów, wiatru i chmur wraca słoneczna aura. Tym, którzy będą szukać odrobiny orzeźwienia podczas coraz cieplejszych dni polecamy utrzymane w południowoamerykańskim klimacie drinki na bazie win marki Panul.

Jeśli myślicie, że lista drinków na bazie wina zaczyna się i kończy na sangrii, to jesteście w błędzie. Istnieje na nie wiele innych pomysłów. Dziś będziemy was przekonywać do kilku innych propozycji, z których każda ma chilijski rodowód, jest ekspresowa w wykonaniu oraz idealnie nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi, garden party czy wieczór na plaży. Od razu zastrzegamy – pomimo chilijskiego pochodzenia drinków, ich składniki są bardzo łatwo dostępne również w Polsce. Nic więc nie stoi więc na przeszkodzie, by urządzić sobie egzotyczny wieczór.

Z czerwonym w roli głównej
Zacznijmy od nietypowej wersji klasycznej sangrii, która w Chile nazywa się Borgoña, a przygotować ją można dosłownie w dwie minuty. Potrzebne nam będzie czerwone wytrawne wino – idealnie sprawdzi się Panul Carmenere – oraz truskawki, maliny, jagody lub borówki. Pokrojone owoce należy wrzucić do dzbanka, zalać je winem i…już. Napój można wypić od razu, ale można na też wstawić na kilka godzin do lodówki, aby smaki wina i owoców się połączyły. Niektórzy tworzą też Vainę, złożoną z czerwonego wina, cukru i cynamonu. Cukier i zimne wino należy wymieszać w shakerze, a następnie posypać cynamonem. Do tego drinka polecamy Panul Cabernet Sauvignon, wyraziste w smaku i jednocześnie delikatniejsze niż większość czerwonych win.

Białe nie tylko solo
Schłodzone białe wino samo w sobie jest orzeźwiające, a dzięki temu stworzenie na jego bazie letnich drinków nie stanowi większego problemu. Często wystarczy jeden dodatkowy składnik, dzięki któremu całkowicie zmieni się smak wina. Tak właśnie powstaje Clery, chilijski drink złożony z białego wina i pokrojonych brzoskwiń, który na 12 godzin umieszcza się w lodówce. Do niego najbardziej polecamy Panul Chardonnay. Dobrym zestawem jest też wino z melonem, który w Ameryce Południowej zwany jest, przewrotnie, Melón con Vino. Melon występuje tu nie tylko w roli składnika, ale też dosyć sporego naczynia na drinka. Po odkrojeniu góry melona, należy go wydrążyć, usunąć pestki, a miąższ wrzucić do powstałego „kufla”. Następny krok to wypełnienie go chłodnym białym winem, najlepiej Panul Sauvignon Blanc.

Panul – marka z winiarskiego raju
Na wąskim pasku na zachodnim wybrzeżu kontynentu południowoamerykańskiego, usytuowane są niezwykle różnorodne pod względem ukształtowania terenu, klimatu i gleby obszary uprawy. Z tego powodu Chile określane jest mianem „raju winiarzy”. Właśnie z tego kraju, a dokładniej z serca Doliny Colchagua pochodzi znakomite wino Panul. Jego nazwa w rdzennym języku chilijskim oznacza uścisk lub objęcie. Panul to specjalny rodzaj więzi pomiędzy ludźmi i wzgórzami otaczającymi winnice rodzące winorośl. Wina z tej magicznej krainy to znakomite uzupełnienie najważniejszych chwil spędzonych z rodziną i przyjaciółmi. Butelki o klasycznej pojemności 0,75 l kosztują ok. 26,00 zł.

Wyłączny importer i dystrybutor w Polsce: TiM
Więcej informacji na stronie: www.tim-wina.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *